Zo slecht is chronische stress! 

Stress, iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens last van en dat is ook helemaal niet erg en soms juist ook gezond. Maar wanneer stress chronisch is dan is het zeker niet meer gezond en is het goed om te kijken hoe je het kunt oplossen. In dit artikel vertellen we jou waarom chronische stress zo ongezond is voor je lichaam en geest!  

Wanneer is stress chronisch?  

Het is logisch als je soms wat gestreste periodes hebt en dan wat langer gestrest bent dan enkel een moment. Maar wanneer je merkt dat je slecht slaapt, prikkelbaarder bent, steeds gespannen bent en minder eetlust hebt. Dan is het tijd om toch te achterhalen waardoor je constant gestrest bent. Deze symptomen zijn namelijk signalen van je lichaam en/of geest, dat de stress te veel is en dat het je dusdanig beperkt in je doen en laten.  

Hoe loop je chronische stress op? 

Wanneer er veel negatieve dingen gebeuren, je veel angsten hebt of geen veilige omgeving kan dit leiden tot chronische stress. In plaats van een paar stressmomenten heb je constant het gevoel van stress. Dit kan al in je jeugd door bijvoorbeeld veel negatieve jeugdervaringen ontstaan zijn. Maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Ook je leefstijl heeft hier natuurlijk invloed op. 

Gevolgen van chronische stress voor je lichaam en geest 

Chronische stress geeft om te beginnen een groter risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat door chronische stress je bloeddruk wordt verhoogd, dit kan leiden tot bijvoorbeeld aderverkalking. Daarnaast heb je door chronische stress ook een grotere kans om overgewicht te krijgen en dit kan uiteraard ook weer veel gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Chronische stress is ook echt niet goed voor je mentale gesteldheid. Door het hebben van chronische stress heb je een grotere kans op bijvoorbeeld geheugenproblemen, een depressie en/of angststoornis.  

Hoe kun je van chronische stress afkomen?  

Wanneer je last hebt van chronische stress wil je hier natuurlijk het liefst zo snel mogelijk van afkomen. Helaas is dat niet zo makkelijk en moet je het ook de tijd geven. Maar ondanks dat zijn er best wat dingen die je kunt aanpassen om weer terug te gaan naar een leven zonder chronische stress. Om te beginnen is het goed om te letten op je nachtrust, zorgen voor voldoende slaap is echt heel belangrijk. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen en zo gezond mogelijk te eten. En tot slot, misschien nog wel de allerbelangrijkste tip: ONTSPAN! Het is namelijk onmenselijk om te lang door te gaan zonder ontspanning te hebben, en ontspannen doe je niet 1x in de week. Nee! Elke dag heb je ontspanmomentjes nodig, dat hoeven uiteraard geen uren te zijn maar 1 uur op de dag waarin je even helemaal kan ontspannen en tot rust kan komen (dit kan van alles zijn zolang jij maar ontspant) is wel het minimale wat je jouw lichaam kan gunnen.  

Sharing is caring