Een goede start maakt je dag

Een goed begin, is het halve werk. Oftewel: een goede start, maakt je dag. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen en schrijven: goed slapen begint overdag. Dus al vanaf het moment dat je opstaat en niet net voordat je in bed ligt.

Hoe ziet jouw start eruit?

We zijn allemaal opgestaan en aan onze dag begonnen. En net als slapen, doen we dat ook allemaal op onze eigen manier. Een ochtendritueel geeft veel inzicht in je gedrag:

  • Ben je een snoozer?
  • (Wat) ontbijt je?
  • Neem je de tijd?
  • Moet je nog voor anderen zorgen?

Sta even stil bij jouw eigen ochtendritueel. Past het bij jou en je voorkeuren, je gezinsleden en je agenda? Of zou een (kleine) wijziging beter werken? Denk aan iets eerder opstaan om met meer rust aan je dag te kunnen beginnen. Of ruimte maken om met een aantal sportieve oefeningen te beginnen. Wij beginnen onze dag sowieso met het drinken van een of twee glazen water. Dit om het vochtverlies van de nacht weer aan te vullen.

Dit is wat routines opleveren

In onze vorige blog schreven we al over het ontwikkelen van een fijne en inspirerende ochtendroutine. Je kunt deze gewoontes zien als zelfzorg die je een gevoel van plezier of geluk geven. Een fijn vooruitzicht helpt je om makkelijker op te staan. En daarmee start je meteen met het aanmaken van neurotransmitter serotonine, die nodig is voor het produceren van het hormoon melatonine. Waardoor je ‘s avonds weer heerlijk naar dromenland kunt. Als het bij je past, kun je ook ‘s ochtends even stilstaan bij een intentie, een voornemen voor de dag. Wat is het belangrijkste waar je aandacht aan wil geven vandaag?

Hier mag je mee stoppen

Tja, je zag hem al even voorbij komen: snoozen. Wij kennen weinig mensen die houden van gewekt worden door de wekker, laat staan dat ze dit vaker dan eens per dag willen doen. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Logisch dat je nog even wilt blijven liggen, zeker als je een avondmens bent of een kort nachtje had. Maar snoozen levert helemaal niks op behalve een extra vermoeid gevoel. Daar mag je dus mee stoppen. En omdat dat nog niet voor iedereen zo makkelijk gaat: bouw het in kleine stappen af en beloon jezelf als het je gelukt is.

Hoe tevreden ben jij met je ochtendritueel? Wat zou je aan willen passen en hoe ga je dat in kleine stappen voor elkaar krijgen? Wie of wat kan het jou daarbij makkelijker maken? En onthou: je nacht is een spiegel van je dag.

We wensen je veel uitgeruste ochtenden en energieke dagen!

https://www.deslaapgids.nu/

Sharing is caring