Waarom schommelen in gewicht slecht is voor je hersenen 

Je kent het wel, dan val je 5 kilo af en binnen no time zit er weer 7 kilo bij. Je schommelt in je gewicht en humeur. Als je wat aankomt, zit je gelijk minder in je vel en wil je weer een beetje afvallen. Je valt al snel terug in je oude gewoontes en het lijkt wel of je gewicht met een jojo aan het spelen is. Dit patroon is niet goed voor onze hersenen en het jojo-effect moet snel doorbroken worden. Maar hoe zit dat? 

Als je schommelt met je gewicht en geen vast eetpatroon hebt, verstoord dit je lichamelijke gezondheid. Je BMI verandert continu en dit kan gevolgen hebben voor later. Je krijgt bijvoorbeeld sneller dementie, dit blijkt uit een onderzoek waar 16.000 mensen aan hebben deelgenomen. Geen enkele deelnemer had dementie aan het begin van het onderzoek.  

Na 5 jaar keken ze terug naar de resultaten van de deelnemers en wat blijkt, de mensen die schommelen in hun BMI, achteruitgingen met hun mentale gezondheid. Ze kregen diabetes, depressies of begonnen met roken.  

Schommelen met je eten en gewicht is dus niet goed voor je hersenen. Als je je botten, vet en spieren goed onderhoudt, heb je op oudere leeftijd een betere gezondheid.  

Het schommelen van je gewicht kan komen door je eetpatroon. Als je vaak eetbuien hebt of telkens op aparte tijdstippen nog eet, raakt je lichaam in de war. Hierdoor krijg je schommelingen in je gewicht en kunnen je hersenen verkeerde signalen af gaan geven.  

Andere eventuele oorzaken van gewichtsschommeling: 

Tijdstip 

Je lichaam weegt niet de hele dag hetzelfde. In de avond ben je zwaarder dan in de ochtend. Ga dus ook niet op de weegschaal staan, nadat je liters water hebt gedronken of wat hebt gegeten. Kijk bijvoorbeeld om de week, schommelt je gewicht dan nog heel erg? Dan gaat er iets niet goed in je eet- of beweegpatroon.  

Zout 

Dit heb je vast al is gehoord, maar zout houdt vocht vast. Als je dus de dag ervoor een lekker bakje friet hebt gegeten, kan het zijn dat je de dag erna wat zwaarder bent op de weegschaal. Maar no worries, dit zorgt er niet voor dat jij gelijk 2 kilo zwaarder bent. Na een paar dagen genoeg water drinken en gezond eten, is het zo weer weg.  

Menstruatie 

Vaak zijn we voor onze menstruatie wat zwaarder. Dit komt omdat je baarmoeder een laag slijmvlies opbouwt. Tijdens je menstruatie raak je deze vaak kwijt. Het kan dus maar zo zijn dat je twee kilo lichter wordt tijdens je menstruatie. Dat gewicht neemt de weken daarna wel weer geleidelijk toe.  

Sharing is caring