Van slordig naar structuur

Voor de ene is het een eitje en de andere ziet door de bomen het bos niet meer. Soms is het hanteren en het behouden van structuur niet altijd even makkelijk. Maar goed nieuws: structuur aanbrengen kan je leren! Zo word jij als sloddervos een echte structuur junkie.

Structuur kan je op meerdere vlakken in je leven toepassen. Van elke dag op tijd opstaan tot altijd alles netjes opruimen als je het gebruikt hebt. We hebben onze beste tips voor je op een rij gezet, zodat ook jij een structuur koningin wordt.

Neem afstand

Het aanbrengen van structuur kan enorm veel werk zijn. Het grootste probleem is dat je meestal niet weet waar je moet beginnen. Daarom kan het fijn zijn om even afstand te nemen, je hoeft namelijk niet alles in een keer te doen. Structuur aanbrengen kan je ook in delen doen. Schrijf bijvoorbeeld eens op in welk gebied jij het meest de structuur mist. Vergeet je constant je afspraken of maak je juist vaak dubbele, dan is het gebruiken van een agenda misschien de eerste stap.

Routines en ritmes

Het aanbrengen van structuur begint bij routine. Vaak heb je te weinig tijd, waardoor je haast hebt en dus slordig bent. Door het aanbrengen van routine kan je dit al voorkomen. Ook zorgt routine voor helderheid en een betere productiviteit.

Uit onderzoek van de Stanford-universiteit is gebleken dat je hersenen eigenlijk heel slecht zijn in multitasking. We kunnen het wel maar tijdens het overschakelen van taak naar taak verliezen we focus, hierdoor word je slordig en ga je fouten. We hadden het al even over het gebruik van een agenda. Maar het inplannen van dagdelen voor taken geeft niet alleen rust maar ook structuur.

Klaarleggen en opruimen

Ben je net wakker en kan je met moeite je ogen open houden, dan is het soms lastig gestructureerd na te denken. Maak het jezelf dan ook zo makkelijk mogelijk. Leg je outfit alvast klaar, maak je lunch voor je volgende werkdag al de avond ervoor en zet je tas al klaar op de tafel zodat je daar alleen nog maar je lunch in hoeft te doen.

Wakker worden met ruimte voor helder nadenken? Zorg dan dat je voor je naar bed gaat ook even je huis opruimt. Word jij wakker in een kamer vol rommel dan zit je hoofd ook meteen vol.

Stap voor stap

Binnen één dag word je geen structuur junkie, hoe graag je het ook wilt. Ga stap voor stap aan de slag. Leer eerst goed een agenda te gebruiken voordat je meer stappen gaat toevoegen. Want je weet, zie je door de bomen het bos niet meer, dan ben jij weer een sloddervos. 

Sharing is caring