Minipensioen, wat is het en waarom is het er?  

Veel mensen kijken vaak erg uit naar hun pensioen, maar dat is helaas wel iets waar we lang op moeten wachten en daarnaast is het ook voor niemand zeker of hij of zij de pensioengerechtigde leeftijd haalt. Mede daarom is de term ‘mini pensioen’ in het leven geroepen. Wat het precies is en wat de voordelen zijn vertellen we je in dit nieuwe artikel!  

Een minpensioen?  

De term minipensioen staat eigenlijk voor het opdelen van je pensioen in kleine stukjes. Dit houdt in dat je eigenlijk al voor de leeftijd dat je met pensioen gaat geniet van een vakantie van 3 maanden (een minipensioen). Je knipt je pensioen eigenlijk in kleine stukjes, je geniet ook al van veel vrije tijd en bijvoorbeeld vakanties terwijl je nog geen officieel pensioen hebt.  

Waarom is het minipensioen in het leven geroepen?  

De reden dat de term minipensioen in het leven geroepen is omdat er de laatste tijd meer bewustzijn wordt gecreëerd over het feit dat er ook flink wat mensen zijn die hun pensioen niet halen maar daarnaast vaak ook op die leeftijd minder mobiel zijn en minder energie hebben. Ook zijn je kinderen dan vaak al groot en hebben hun eigen gezinnen. Terwijl het juist leuk is om als gezin dingen te ondernemen en mooie reizen te maken.  

De voordelen van een minipensioen  

De voordelen van een minipensioen zijn dat je al geniet van veel vrije tijd, mooie reizen of fijne vakanties terwijl je daar ook nog fit voor bent en de energie voor hebt. Daarnaast heb je dan niet een heel leven lang eigenlijk alleen maar heel hard gewerkt en elk jaar 2 weken vakantie. Want we leven immers niet alleen maar om te werken, genieten en de wereld ontdekken is eigenlijk veel belangrijker. Maar goed werken hoort er nou eenmaal bij en gelukkig vinden veel mensen hun werk ook harstikke leuk. De voordelen van een minipensioen is eigenlijk dat je die twee werelden ideaal met elkaar kan combineren. 

De nadelen van een minipensioen  

De nadelen van een minipensioen zijn eigenlijk dat het helaas niet voor iedereen haalbaar en realistisch is omdat je bij een werkgever natuurlijk niet elk jaar kunt zeggen: ‘tot over 3 maanden!’. Veel werkgevers vinden het vaak goed als je dit eenmalig doet maar elk jaar is zeker niet gewenst en normaal. Daarom gebeurt het nu vaak bij mensen die een eigen bedrijf hebben en zzp’er zijn. Er zijn wel gelukkig steeds meer bedrijven die ‘remote’ werken ook toestaan. Want werken vanuit een mooie plek in de zon is toch echt al minder erg dan werken vanaf kantoor.  

De essentie van het verhaal  

Ondanks dat het niet voor iedereen haalbaar en realistisch is gaat het ook vooral om de essentie van het verhaal en dat is dat je vooral niet altijd alles maar moet uitstellen, want daar is het leven veel te kort voor. Het is belangrijk om dingen soms ook gewoon nu te doen. Wil je een mooie camper kopen en heb je er het geld voor? Doe het dan gewoon en geniet er in de weekenden of vakanties nu alvast van in plaats van dat je het uitstelt tot je daadwerkelijk met pensioen bent.  

Sharing is caring