Eenmalig een epileptische aanval?  

Ongeveer zo’n 1 op de 20 mensen krijgt een keer in zijn of haar leven een epileptische aanval. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress en spanning samen met een slaaptekort. Het kan dus zijn dat je een epileptische aanval krijgt zonder dat je last hebt van epilepsie. Hoe dit precies zit leggen we je hieronder uit: 

Eenmalige epileptische aanval  

Het kan iedereen overkomen, een eenmalige epileptische aanval. Het betekent dan niet direct dat je epilepsie hebt, er wordt pas van epilepsie gesproken als iemand twee of meer aanvallen heeft gehad in een jaar. Een eenmalige epileptische aanval wordt een gelegenheidsaanval genoemd. Dit betekent eigenlijk simpelweg dat de omstandigheden waar de persoon toen in leefde, de aanvallen hebben uitgelokt. Voornamelijk spanning en stress zijn factoren die zo’n eenmalig epileptische aanval kunnen uitlokken. Daarnaast kan het ook zo zijn dat een eenmalige epileptische aanval wordt veroorzaakt door een infectie in de hersenen.  

Wat gebeurt er tijdens een epileptische aanval?  

Een epileptische aanval kan zich bij iedereen weer anders uitten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bewusteloos raakt, op de grond valt en dat je armen en benen gaan schokken. Het kan ook zo zijn dat je urine verliest of op je tong gaat bijten en deze dan meestal ook stuk bijt.  

Wat te doen na een aanval? 

Nadat je een (eenmalige) aanval hebt gehad is er nog niet te zeggen of je echt epilepsie hebt. Ook weet je nooit zeker of het de enige aanval is die je ooit in je leven zal krijgen, het kan namelijk altijd nog een keer gebeuren. Vooral wanneer de aanval is uitgelokt door stress, spanning en/of een slaaptekort is het goed om dit probleem bij de kern aan te pakken. Welke dingen moet/kun je veranderen zodat je minder stress of spanning in je leven hebt, is het bijvoorbeeld te druk op je werk? Dan is het heel belangrijk om dit bespreekbaar te maken en te zorgen dat je werkdruk vermindert. Ook wanneer je merkt dat je steeds weer slecht slaapt is het goed om hier iets aan te doen. Natuurlijk is dit vaak allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch is het goed om het signaal van je lichaam zeker niet te negeren en het hoog op je prioriteitenlijstje te zetten.  

Sharing is caring