Waarom het zo onnatuurlijk is het om de hele dag te zitten! 

Volwassenen zitten gemiddeld zo’n 8,7 uur per dag, jongeren (12 tot 20 jaar) zitten nog langer, die zitten gemiddeld zo’n 10,4 uur per dag. Ontzettend veel dus als je bekijkt dat er 12 uur in en dag zitten. En dat terwijl zitten nou juist zo ongezond en onnatuurlijk is. In dit artikel vertellen we waarom dat zo is. 

Je lichaam is niet gemaakt om zo lang te zitten  

Je lichaam is eigenlijk helemaal niet gemaakt om zo lang te zitten. Het is niet erg om af en toe te zitten en het kan dan ook dienen als rustmoment. Maar doe dit niet te veel en te lang. Wanneer je te lang achter elkaar gezeten hebt en je daarna weer opstaat voelen je spieren en gewrichten vaak stijf aan daarnaast voelt bewegen ook zwaar. Ook maar weer een teken dat je lichaam echt niet gebouwd is om de hele tijd te zitten.  

Vroeger bewogen mensen veel meer  

Als we ver teruggaan in de tijd zien we dat de mens van toen veel meer bewoog dan dat wij dat nu doen. Een groot verschil was vooral dat mensen niet zomaar en altijd eten tot hun beschikking hadden, voor ze konden eten moesten ze daarvoor bewegen door bijvoorbeeld op jacht te gaan.  

Je lichaam en geest worden blij van beweging  

Wandelen, voetballen, tennissen en krachttraining maar ook alle andere manieren van bewegen heet je lichaam graag ontzettend welkom. Tijdens het bewegen pompt je hart meer bloed rond tijdens een hartslag, dit zorgt ervoor dat je hartslag in rust naar beneden gaat. Daarnaast worden tijdens het bewegen je hersenen ook geprikkeld, bepaalde delen van je hersenen worden extra aan het werk gezet de doorbloeding van je hersenen neemt ook toe en de werking van je hormonen en andere stoffen in je brein worden beter. Dit heeft weer een positief effect op je stemming, bewegen kan je namelijk echt beter gestemd en vrolijker maken.  

Zitten is het nieuwe roken 

Je kent de uitdrukking ‘zitten is het nieuwe roken’ vast wel. Veel zitten is namelijk echt ongezond gebleken. Het kan eigenlijk niet vaak genoeg gezegd worden maar wie onvoldoende beweegt wordt eerder ziek (zowel lichamelijk als geestelijk). Tegelijkertijd is het zo dat wanneer je lichamelijk en/of geestelijk ziek bent je beter en sneller hersteld door te bewegen.  

Sharing is caring