Hobby’s voor introverte mensen 

Wat we precies onder plezier verstaan is moeilijk te zeggen, want iedereen haalt plezier uit andere dingen. Extraverte mensen houden bijvoorbeeld van feesten, groepsactiviteiten en lange gesprekken, terwijl introvete mensen het juist prettig vinden om alleen iets te ondernemen. Ben jij introvert? Misschien herken of heb je zelf een van deze hobby’s! 

Schrijven 

In tegenstelling tot extraverte mensen zijn introverte mensen niet de grootste praters. Ze uiten zich soms liever in schrift. Dit doen ze bijvoorbeeld door een dagboek bij te houden of een blog te starten. Op deze manier kunnen ze zich uitdrukken in hun eigen termen.  

Boeken lezen 

Het is natuurlijk niet zo dat extraverte mensen niet van lezen houden. Ze kunnen net zo goed genieten van een goed boek. Maar toch doen introverte mensen dit veel meer in hun vrije tijd. Ze kunnen urenlang achter elkaar lezen en zich helemaal verdiepen in een andere wereld. En voor introverte mensen klinkt dat soms veel aantrekkelijker dan een avondje uit met vrienden. 

Mensen kijken 

Introverte mensen hebben dan misschien niet altijd zin om met anderen een gesprek te voeren, dat betekent niet dat ze het liefst de hele dag thuisblijven. Ze zijn van nature observerend en vinden het dus heerlijk om gewoon een beetje naar mensen te kijken. Zet ze op een terrasje neer, in een winkelcentrum of op een bankje in het park, en ze zijn helemaal in hun nopjes. 

Wandelen 

Introverte mensen krijgen hun energie niet per se van anderen, maar halen die uit zichzelf, of uit bepaalde hobby’s als wandelen in de natuur. Daarbij houden introverte mensen vaak niet zo van de drukte in de stad. Een wandeling in een kalme omgeving, zoals de natuur, stelt ze in staat om na te denken zonder gestoord te worden. 

Musea bezoeken 

Musea zijn rustige plekken waar misschien wel veel mensen zijn, maar die niet druk aan het praten zijn. Introverte mensen gedijen goed in dit type omgeving. De stilte van een museum leent zichzelf voor overpeinzingen en persoonlijke zelfreflectie. En net als bij een goed boek, kunnen introverte mensen zich echt verdiepen in geschiedenis of kunst. 

Alleen sporten 

Teamsporten waarbij het draait om samenwerking zijn vaak niet heel gewild bij introverte mensen. Maar dat betekent niet dat ze niet van sporten houden natuurlijk. Zolang het maar iets is dat ze zelf kunnen doen, zoals hardlopen, zwemmen of fietsen. Wanneer ze wel kiezen voor een sport met anderen, dan is het vaak iets dat om weinig interactie vraagt, zoals tennis, of een yogales.  

Sharing is caring