Salmonella, hoe voorkom je het?  

De salmonellabacterie zorgt in Nederland best vaak voor een darminfectie/voedselvergiftiging bij mensen. Maar waar zit het nu precies is en hoe kun voorkomen dat je ziek wordt? De redactie legt het je hieronder uit!  

Salmonella  

Je hebt er vast vaak over gehoord, salmonella, maar wat is het nu precies? Salmonella is kort gezegd eigenlijk een bacterie die van nature aanwezig is in de darmflora van pluimvee, varkens, runderen, reptielen en huisdieren. 

Hoe kun je in contact komen met salmonella?  

Je kunt salmonella oplopen door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten. Het is bijvoorbeeld niet handig om kip te eten die nog niet helemaal gaar is. Maar ook wordt het bijvoorbeeld afgeraden om rauwe eieren te eten, of deels rauw. In sommige gevallen kan de salmonellabacterie ook voorkomen op groente en fruit.  

Hoeveel besmettingen zijn er per jaar in Nederland?  

De meeste mensen zijn gelukkig goed op de hoogte van salmonella en de gevaren ervan maar ondanks dat gaat het soms toch nog wel eens mis. In Nederland hebben namelijk naar schatting elk jaar zo’n 30.000 mensen toch last van een maagdarminfectie door salmonella.  

Hoe gevaarlijk is een salmonella-infectie?  

Bij de meeste mensen blijft het bij een maagdarminfectie waar ze soms mee naar de huisarts gaan en af en toe voor in het ziekenhuis terecht komen. Bij de meeste mensen gaat dit binnen 3 tot 7 dagen weer voorbij. Alleen bij ouderen, kleine kinderen en baby’s kan het gevaarlijker zijn omdat er bij deze groepen meer kans is op uitdroging. Bij minder dan 5% van de besmette mensen kan salmonella zich uitbreiden naar de bloedbaan. Dit gebeurt vaak bij verzwakte mensen die bijvoorbeeld al een onderliggende ziekte hebben. Wanneer salmonella in de bloedbaan terecht komt kan dit wel zorgen voor een ernstiger ziektebeeld, je kunt hierbij denken aan een bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking en urineweginfecties.  

Wees je ervan bewust 

Het allerbelangrijkste is gewoon om je er bewust van te zijn dat salmonella er is en dat je er ziek van kunt worden. Eet het liefst geen rauwe dierlijke producten om je kans erop te verkleinen. Mocht je dit wel doen is het goed om te weten welk risico je hiermee neemt.  

Sharing is caring