Rosacea wat is het en hoe kom je ervan af?

De huidaandoening rosacea kan ontzettend vervelend zijn en tegelijkertijd kan het iedereen treffen. Wel komt het vaak pas vanaf het 30e levensjaar voor. Maar wat is de huidaandoening rosacea nu precies en hoe kun je ervan afkomen als je er last van hebt?  

Wat is rosacea? 

Rosacea is een vaak voorkomende huidaandoening. De huidaandoening zit in je gezicht en uit zich vaak door roodheid, bultjes, puistjes en uitgezette bloedvaatjes. Daarnaast kan de huid ook erg gevoelig of branderig aanvoelen.  

Wie heeft meer kans op rosacea? 

Rosacea komt het meest voor bij mensen met een lichte huid en daarnaast zijn het ook vaker vrouwen dan mannen. Rosacea komt meestal voor bij mensen vanaf het 30e levensjaar, wel kan het ook jongere mensen treffen.   

Welke factoren kunnen de klachten verergeren?  

Er zijn ook een aantal factoren die de klachten van rosacea kunnen verergeren. Eén daarvan is zonlicht, als je veel last hebt van rosacea kun je veel blootstelling aan de zon beter vermijden. Daarnaast kunnen warmte of het drinken van alcohol de klachten ook verergeren.  

Wat kan helpen om zo snel mogelijk van rosacea af te komen?  

Het is natuurlijk super vervelend als je last hebt van rosacea, naast de pijnlijke ongemakken die rosacea meebrengt kan het je ook erg onzeker maken. Ondanks dat dit niet nodig is want er zijn ontzettend veel mensen die last hebben van vervelende huidaandoeningen. Toch wil je er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weer van af. Het is goed om altijd eerst naar de huisarts te gaan die rosacea moet vaststellen. Daarna kan het zijn dat je een antibiotica voorgeschreven krijgt of een zalf die kan helpen. Uit onderzoeken is gebleken dat dit de klachten vaak goed kan verminderen.  

Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen. Om te beginnen is het goed om niet te veel aan je huid te zitten en daarnaast ook zo weinig mogelijk beautyproducten erop smeren. Dit kan de huid alleen maar meer irriteren. Probeer daarnaast overmatig zonnen, een gure wind en felle kou zo veel mogelijk te vermijden. Dit kan ook de huid irriteren. Tot slot is het een goede tip om vaatverwijdende middelen zoals alcohol en heel warm eten/drinken te laten staan. 

Sharing is caring