Nieuwe gewoontes nodig? Zo leer je ze! 

Toch nog even naar de sportschool of liever nog een serie kijken op de bank. Even langs de supermarkt voor een pizza of toch maar die groentesoep halen. Na een lange dag ga je toch vaak voor iets makkelijks en vertrouwds. Je kiest daarom sneller voor je oude vertrouwde patroontje. Maar hoe doorbreek je die oude gewoontes en leer je jezelf nieuwe aan? Hieronder staan ze voor jou op een rijtje. 

Voeg je oude en nieuwe gewoontes samen 

Wil je meer lezen of meer mediteren. Meng dit dan samen met de routines die je al hebt. Je kan makkelijk tijdens het treinreizen een boek erbij pakken. Of begin jij elke dag met een kop thee of kop koffie? Ga ondertussen dan mediteren. Zo begin je makkelijk en dit is zeker haalbaar. 

Begin klein 

We hebben vaak grote dromen als het gaat om nieuwe gewoontes. We willen het liefst elke dag hardlopen, gezond eten en op tijd naar bed gaan. Al deze doelen, zijn natuurlijk harstikke goed, maar het is belangrijk om klein te beginnen. Wil je bijvoorbeeld gezonder gaan eten? Begin dan met het overslaan van het toetje of elke dag een stuk fruit mee naar werk. Wil je meer bewegen? Begin dan met een dagelijkse wandeling. Zo heb jij uiteindelijk binnen no time een nieuwe gewoonte.  

Doe het elke dag 

Het duurt altijd even voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Ongeveer 66 dagen voordat je daadwerkelijk een goede vaste routine hebt. Als je dit wilt versnellen is het belangrijk dat je elke dag je gewoontes uitvoert. Elke dag een kwartiertje lezen is dus beter dan 3 keer in de week een uur lezen.  

Beloon jezelf ook 

Als je wilt dat je het vol houdt, moet je jezelf af en toe ook belonen. Wil je bijvoorbeeld gezonder eten? Kijk dan je favoriete serie tijdens je maaltijd. Of luister je favoriete podcast tijdens het hardlopen. Wil je meer lezen? Lees het boek lekker in een warm bad met wat thee. Door deze kleine beloningen vind jij de juiste balans! 

Sharing is caring