Hoeveel liter water drinken per dag is gezond?  

Het wordt al vaak gezegd, het is heel belangrijk om veel water te drinken. Maar wanneer drink je nu te weinig en wanneer sla je door met het drinken van water?  

Zoveel liter water per uur 

Om te beginnen is het handig om te weten hoeveel liter water je per uur kan drinken. Gezonde nieren kunnen maximaal 0,7-1 liter water per uur verwerken.  

Zoveel liter water per dag 

Aangeraden wordt om 1,5 á 2 liter water per dag te drinken maar je kunt ook best wat meer water dan dat drinken. Je kunt namelijk best 3,4,5 of zelfs 6 liter per dag drinken maar zorg er wel voor dat dit verdeeld is over de dag. Structureel meer dan 1 liter per uur drinken is niet goed voor je nieren. 

Symptomen te weinig water drinken 

Wanneer je te weinig drinkt kun je onder andere last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en moeheid. Ook kun je natuurlijk last hebben van een droge mond. Wanneer je te lang te weinig drinkt ligt ook een uitdroging op de loer.  

Symptomen te veel water drinken 

Misschien was het je nog niet bekend maar je kunt ook echt te veel water drinken. Hierbij past onder andere ook het symptoom hoofdpijn. Wanneer je namelijk te veel drinkt vermindert het natriumgehalte in je bloed hierdoor groeien je hersenen in omvang en drukken ze tegen je schedel en dat veroorzaakt hoofdpijn. Ook kun je last krijgen van misselijkheid en diarree. Drink je echt veel te veel water? Dan loop je ook het risico op een watervergifting, gelukkig is die kans klein en gebeurt het niet vaak. Bij een watervergiftiging kun je last krijgen van verwarring, overgeven maar daarnaast kun je ook last krijgen van psychotische symptomen. Wanneer een watervergifting niet op tijd wordt behandeld kan het uiteindelijk zelfs leiden tot coma of erger overlijden.  

Voordelen voldoende water drinken 

Het allerbelangrijkste is ook hier weer om maat te drinken, je moet absoluut niet te weinig drinken maar er ook niet in doorslaan. Wanneer je voldoende en niet te veel drinkt profiteer je alleen van de voordelen. De voordelen hiervan zijn onder andere:  

  • Een verbeterde stoelgang 
  • Zorgt voor gewichtsverlies 
  • Vermindert de kans op hoofdpijn 
  • Zorgt voor een betere concentratie 
  • Het kan je een goed humeur bezorgen 

Sharing is caring