Hierdoor krijg jij opvliegers

Het hebben van opvliegers is niet bepaald iets waar je echt heel vrolijk van wordt. Maar hoe krijg je opvliegers en waar kan je ze aan herkennen? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Hoe krijg je opvliegers? 

Wanneer je in de overgang zit verandert je hormoonhuishouding behoorlijk. Tijdens de overgang maak je minder oestrogeen aan en dit heeft invloed op het gebied in de hersenen dat onder andere je temperatuur regelt. Dit heet de hypofyse en de hypofyse krijgt door die hormoonwisselingen soms het verkeerde signaal binnen.  

Door het verkeerde signaal denkt hij denkt dat je lichaam oververhit is. Daardoor gaan je bloedvaten direct open om de warmte kwijt te kunnen raken. Je hebt dan dus een opvlieger.  

Wat kan je ertegen doen? 

Het hebben van opvliegers hoort nou eenmaal bij de overgang, maar gelukkig kan je er wel dingen aandoen om de opvlieger wat te verminderen. Helemaal te vermijden lukt niet, want het hoort er gewoon bij. 

  • Draag luchtige kleding van natuurlijke stoffen en als je slim bent kleed je in laagjes. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een jasje uittrekken wanneer je een opvlieger hebt. 
  • Kies voor stoffen die ademen. 
  • Tijdens een opvlieger kan je ervoor kiezen om voor afkoeling te zorgen. Houd bijvoorbeeld een natte koude doek tegen de achterkant van je nek, je polsen of ellebogen. 
  • Stop met roken! Stoppen met roken heeft natuurlijk veel voordelen, maar het zorgt er dus ook voor dat je minder snel opvliegers kan krijgen. 
  • Blijf lekker bewegen. Als je met regelmaat beweegt kan je minder snel last krijgen van opvliegers. En wanneer je ze hebt kunnen ze minder lang duren.  

Wat is de duur van een opvlieger? 

Het verschilt erg per persoon hoelang een opvlieger precies duurt. Zo zijn er vrouwen waarbij het maar 1 minuut duurt terwijl andere vrouwen 5 minuten lang een opvlieger hebben.  

Hoe vaak krijg je opvliegers? Dat verschilt ook weer erg per persoon. Sommige vrouwen kunnen er een paar in een uur krijgen terwijl andere vrouwen en maar een aantal krijgen per maand.  

Het krijgen van opvliegers is iets natuurlijks en niet het prettigste gevoel, maar gelukkig zijn er wel dingen die je kan doen om de opvliegers te verminderen.  

Sharing is caring