Hoe gezond is vegan?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vegan te gaan eten, maar is dat wel zo gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht. 

Gezond vegan eten 

Wanneer je vegan eet dan eet je helemaal geen dierlijke producten of producten met een dierlijke oorsprong. Wanneer je veganistisch eet is het wel belangrijk dat je erop let of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn namelijk voedingsstoffen die zich bevinden in dierlijke producten. Toch moet je ze wel ergens vandaan halen, maar hoe? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.  

Eiwit, ijzer, vitamine B1 en B2 

Als veganist kan je deze voedingstoffen halen uit de volgende ingrediënten: 

  • Peulvruchten  
  • Tofu 
  • Tempé 
  • Verschillende noten 
  • Verschillende zaden  

Calcium  

Het vervangen van calcium is erg belangrijk wanneer je geen melkproducten meer eet of drinkt. Je kan het dan bijvoorbeeld vervangen voor plantaardige producten. Wel moet je kijken of calcium eraan is toegevoegd. Ook in groente, noten en peulvruchten zit calcium. 

Vitamine B12  

Van nature zit vitamine B12 alleen in dierlijke producten. Als veganist eet je natuurlijk helemaal geen dierlijke producten en daarom is het aangeraden om vitamine B12 supplementen te nemen.  

Eiwit  

Als veganist heb je 30% meer eiwitten nodig dan iemand die vlees eet. Dit heeft ermee te maken dat er een verschil zit tussen plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten.  

IJzer  

Om voldoende ijzer binnen te krijgen is het goed om lekker veel groente en fruit te eten bij je maaltijden. Ook kan je kiezen voor aardappelen en volkoren graanproducten.  

Het eten van vegan is niet ongezond, maar je moet er wel opletten dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt door andere producten te gaan eten. Wanneer je dat niet doet wordt het wel ongezond.  

Sharing is caring