Hebben we in Nederland een magnesiumtekort?  

Magnesium is een mineraal dat we allemaal hard nodig hebben. Magnesium is vooral belangrijk bij de vorming van bot en spieren. Daarnaast speelt magnesium ook een rol bij de goede werking van de spieren en de overdracht van zenuwprikkels. Je hebt vast ook wel eens gehoord dat mensen magnesium bij slikken. Maar is dat eigenlijk wel nodig? We leggen het je hieronder uit! 

Is er een tekort aan magnesium in Nederland?  

Om gelijk een antwoord op deze vraag te geven, het antwoord is over het algemeen nee. In Nederland hebben de meeste mensen geen tekort aan magnesium, dit komt omdat de meeste mensen wel genoeg binnenkrijgen uit de voeding. Vooral als je volgens de schijf van vijf eet, zou je voldoende magnesium uit voeding kunnen halen.  

Je kunt de hoeveelheid magnesium nauwelijks in het bloed aantonen  

Het is helaas wel lastig om de hoeveelheid magnesium die iemand heeft aan te tonen. Dit betekent dus dat een tekort ook lastig te meten is. In je bloed is namelijk maar 1% van al het magnesium dat je in je hebt te meten. De helft van het magnesium zit in je botten en tanden. De rest bevindt zich in cellen, spieren, organen en zenuwweefsel.  

Hoeveel magnesium heb je per dag nodig?  

Voor een volwassene man is de aanbevolen hoeveelheid magnesium 350 milligram per dag. Voor een vrouw is dit 300 milligram. Wanneer je na de inname uit gewone voeding nog meer dan 250 milligram magnesium binnenkrijgt hebben we het over een overschot aan magnesium.  

Klachten bij een tekort of overschot 

Wanneer je een tekort hebt aan magnesium kun je last hebben van lusteloosheid, vermoeidheid, spierkrampen en hartritmestoornissen in extreme gevallen. Klachten bij een overschot bestaan vaak onder andere uit diarree, buikkrampen, misselijkheid, moeheid, dorst, hartkloppingen en een lage bloeddruk.  

Bij slikken of niet?  

Over het algemeen wordt er dus niet zomaar aangeraden om magnesium bij te slikken. Dit komt omdat de meeste mensen gewoon voldoende binnenkrijgen door hun voeding. Wanneer je hierover twijfelt kun je altijd even met de huisarts of met een diëtist bespreken wat je eet en drinkt. Zo kun je vaak al goed achterhalen of je voldoende magnesium kunt halen uit je voeding.  Op internet zijn ook handige tools te vinden waarin beschreven wordt hoeveel magnesium een product bevat. Wil je het wel bij slikken? Dan wordt er aangeraden om naast je voeding niet meer dan 250 milligram in te nemen.  

Sharing is caring