Elke week zeevruchten eten, is dat een goed idee? 

Zeevruchten hieronder vallen garnalen, krabben maar ook coquilles die je vaak in luxe restaurants tegenkomt. Zijn zeevruchten gezond? We duiken erin en vertellen je alles.  

Gezondheid 

Als je je afvraagt of zeevruchten gezond zijn, dan kunnen we volmondig ja zeggen. De meeste soorten zeevruchten zijn een geweldige aanvulling op je voedingspatroon. 

Volgens verschillende onderzoeken van Parsley Health in California blijkt dit dan ook. Wel twijfelen veel mensen tegenwoordig aan de gezondheid van het eten van zeevruchten. Dit door de vervuiling van het water, overbevissing en microplastic.  

Gelukkig zijn er genoeg manieren om verantwoord te kunnen genieten van zeevruchten. Kies bijvoorbeeld voor duurzame vis en leer ze goed bereiden. Wil jij meer vis gaan eten, we vertellen je waarom je dit zou moeten doen. 

De voordelen van zeevruchten 

1. Rijk aan eiwitten 

Eiwitten zijn belangrijk om spiermassa op te bouwen en te behouden. Maar niet alleen dat, eet je meer eiwitten dan zit je ook langer vol. De kans op ongezond snacken is dan een stuk minder. Opzoek naar meer variatie, probeer wat vaker zeevruchten te eten. 

2. Omega-3  

Je bent er waarschijnlijk wel bekend mee, omega-3 is een belangrijke stof die je vooral vind in zeevruchten. Omega-3 is een gezonde vorm van vetten die je lichaam niet zelf produceert. Je zal ze dus binnen moeten krijgen via voeding of supplementen. Vette vis zoals zalm, haring, forel en sardientjes zijn de beste bronnen van omega-3. 

Maar waar zorgt omega-3 nou voor? Deze gezonde vorm van vetten werkt ontstekingsremmend. De kans op hart- en vaatziekte en dementie wordt hierdoor verminderd. Ook is het slim gebakken vis te eten tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Zo krijgt je kindje via de melk ook omega-3 binnen, wat goed is voor de ontwikkelingen van de hersenen. 

3. Vitamines en mineralen 

Zeevruchten zitten vol met verschillende belangrijke vitamine en mineralen. Zo geeft het je vitamine B-12 een flinke boost en bevat het onder andere ijzer, zink, calcium en vitamine D. 

Zo eet je makkelijk vaker zeevruchten 

Ingevroren 

De meeste vis die in je in de supermarkt kan kopen is ingevroren. En daar is niks mis mee, de voedingsstoffen in de vis blijven hierdoor behouden.  

Voeg toe aan gerechten 

Vind je het lastig om meer vis te eten? Voeg het dan toe aan gerechten die je al regelmatig eet. Eet je vaak pasta, fruit dan eens wat knoflook in een pan en bak hier bijvoorbeeld wat garnalen in mee. Gezond, smaakvol en een hele nieuwe twist aan een bestaand gerecht. 

Vervang 

Eet je vijf dagen in de week vlees. Vervang dan een van deze dagen voor een visdag. Zo simpel kan het zijn, bak bijvoorbeeld een lekker stukje zalm.  

Sharing is caring