Zo verbeter jij je uithoudingsvermogen 

Als je regelmatig sport, dan houd jij je hier vast mee bezig. Je uithoudingsvermogen. Ben jij al buitenadem als je een sprintje trekt voor de trein? Daar wil je dan vast wat aan doen. We geven je de beste tips om je uithoudingsvermogen te verbeteren. 

Wat is je uithoudingsvermogen? 

Het is eigenlijk heel simpel, je uithoudingsvermogen wordt ook wel je conditie genoemd. Het is het vermogen van je lichaam om bepaalde inspanning vol te houden. En dat alles met minimaal verlies door vermoeidheid. Het is eigenlijk de basis van alle prestaties.  

Dit kan je doen  

1. Kom in beweging 

Regelmatig bewegen is erg belangrijk, niet alleen voor je gezondheid. Maar wil je je uithoudingsvermogen een boost geven, kom dan in beweging. Beweeg minimaal drie tot vijf keer in de week. Regelmatig is belangrijk, zo kan je je conditie echt opbouwen.  

2. Intervaltraining 

Bij een intervaltraining wissel je constant het tempo af. Zo jog je bijvoorbeeld 500 meter op een rustig tempo, gevolgd door een sprint van 100 meter. Dit wissel je dan de gehele training zo af. Je zal merken dat je hartslag dan flink de hoogte in gaat. Jog je weer op een rustig tempo, dan kan je hartslag weer herstellen. Las een intervaltraining regelmatig in, maar niet vaker dan tweemaal in de week. Zo verbeter jij je conditie maar kan je voldoende rust pakken. 

3. Rustdagen 

Rustdagen zijn erg belangrijk. Heb je hard getraind dan hebben je spieren, hart en bloedvaten tijd nodig voor herstel. 

4. Consequent 

Het opbouwen van je uithoudingsvermogen kost tijd. Het is dus een project voor de langer termijn. Wat we proberen te zeggen is, houdt vol. Het proces gaat met vallen en opstaan. Maar train jij regelmatig dan merk je binnen een paar weken al verschil. 

5. Voeding 

Sporten en voeding gaan hand in hand. Geef je lichaam dan ook de voedingsstoffen die nodig zijn. Eet je gezond en gevarieerd dan herstel je tussen de trainingen door ook sneller.  

Sharing is caring