Soorten van perfectionisme 

Altijd overal het beste uit halen daar ben jij constant mee bezig. Ook ben je erg kritisch op jezelf. Jij bent een echt perfectionist. De ene is de andere niet, er zijn verschillende vormen van perfectionisme. Welke vorm van perfectionisme heb jij? 

Definitie  

Perfectionisme is een obsessief verlangen om handelingen perfect uit te voeren. Natuurlijk kan dit een positieve eigenschap zijn, maar het kan een grote weerslag hebben op je mentale en fysieke gezondheid. Je kan het zien als een combinatie van te hoge persoonlijke normen en waarden en een te kritische blik op jezelf. De nadruk ligt hierbij op ‘te’.  

Uit onderzoek van York University en de University of British Columbia zijn er drie vormen van perfectionisme. We vertellen je er alles over.  

De 3 soorten 

1. Zelfgerichte perfectionisme 

Bij zelfgerichte perfectionisme verwacht je van jezelf ten alle tijden perfectie. Je hebt onrealistische verwachtingen van jezelf en beoordeelt jezelf dan ook met een zeer kritische blik. Hoe dit zich kan uiten? Dat kan in verschillende vormen zijn. Het kan gaan om uiterlijk en prestatie. Door deze eigenschap kan jij je dan ook snel moe voelen.  

Deze vorm van perfectionisme kan zorgen voor een hoog productiviteitsniveau, vaak maak jij jezelf dan wijs dat je nog niet genoeg presteert. Je viert dan ook niet snel je successen.  

2. Perfectionisme gericht op een ander 

Bij deze vorm ben je niet gericht op jezelf maar juist op een ander. Hierbij voldoen ze dan helaas niet aan je verwachtingen. Dit kan zorgen voor onrealistische verwachtingen maar ook voor discussies en conflicten. Het onderhouden van relaties en vriendschappen kan erg lastig zijn. Perfectionisme gericht op een ander kan zorgen voor frustratie, pijn en verdriet. Maar er is ook zeker een positieve kant, jij kan het beste in een ander naar boven halen. Een hele mooie eigenschap. 

3. Sociaal voorgeschreven perfectionisme 

Deze perfectionisten zijn altijd bezig met hoe andere naar je kijken. De verwachting die jij denkt dat uit je omgeving komen zorgen dan ook voor een hoge druk. Je bent eigenlijk constant opzoek naar goedkeuring. Van familie, vrienden, op werk of misschien binnen je liefdesrelatie.  

Herken jij jezelf in één of meer van deze vormen? Je kan eraan werken want perfectionisme maakt je leven ingewikkeld. Wees iets liever voor jezelf! 

Sharing is caring