Niet vegan? Dat had ik wel verwacht! 

Waar sommige producten per ongeluk vegan zijn, zijn andere producten waarvan je het wel zou verwachten, juist niet vegan. Van avocado’s tot vijgen en wijn, hieronder staan de belangrijkste producten voor jou in een overzicht.  

Avocado’s 

Hoezo zijn avocado’s niet vegan? Dat zit zo: de vrucht zou niet bestaan zonder bijen. Het verbouwen van de plant is een moeizaam proces en daarom worden de bijen ingezet. De bijen worden op vrachtwagens door het hele land vervoerd. Dit wordt ook wel migrerende bijenteelt genoemd. Vervolgens worden de bijen (tijdelijk) aan het werk gezet op de avocado plantages. Dit gaat niet helemaal natuurlijk dus. 

Snoepjes 

In veel snoep (een dan bedoelen we echt van dat kleurrijke, gummy-achtige snoep) zit gelatine verwerkt. Dit bindmiddel is afkomstig uit huiden en botten van runderen en varkens. Hoewel er veel mensen zijn die dit al lang weten, zijn er ook nog genoeg mensen die zich van geen kwaad bewust zijn. Als veganist vermijd je dus het best snoep op basis van gelatine.  

Poedersuiker 

Waar kristalsuiker normaal gezien helemaal vegan is, is het bij poedersuiker soms nog een twijfelgeval. Dat komt omdat sommige merken poedersuiker gebruikmaken van gedroogd eiwit om tot die spierwitte poedertextuur te komen. Het etiket goed nakijken is dus alweer de boodschap! 

Vijgen 

Zijn vijgen vegan? Daarover bestaat discussie. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat vijgenwespen op de meeste vijgenplantages worden uitgebuit om vijgen op een snellere en betere manier te produceren. 

Daarnaast is het zo dat vijgen groeien door een symbiose tussen vijg en vijgenwesp. Tijdens dit proces offert een wesp zich op voor het groeien van de vrucht. De wesp transformeert dan in proteïnen die in de vijg aanwezig blijven. Voor sommige veganisten is dat reden genoeg om de vrucht niet meer te eten. 

Wijn, bier en sterke dranken 

Veel mensen weten niet dat bier, wijn en sterke drank vaak niet veganistisch zijn. De alcoholische drank wordt op het eind van het productieproces meestal geklaard met bijvoorbeeld vislijm (gemaakt van zwemblazen van vissen), caseïne (een dierlijk eiwit dat in melk voorkomt), gelatine (gemaakt van huid, botten en kraakbeen van zoogdieren) of eiwit van kippeneieren. Niet zo vegan dus. 

Tijdens het gistingsproces van bier en wijn zweeft er van alles in de drank rond, waaronder dode gistcellen en pitdeeltjes. Deze worden meestal verwijderd, omdat ze de kwaliteit van de drank kunnen beïnvloeden. 

En vaak wordt dit gedaan met dierlijke stoffen, omdat dat simpelweg het goedkoopst is en omdat het goed en snel werkt. Check voor de zekerheid altijd goed het etiket van een flesje drank dus, er zijn gelukkig voldoende vegan alternatieven. 

Sharing is caring