Een foodcoma voorkomen, zo doe je dat! 

Je kent het vast wel, je hebt genoten van een heerlijke maaltijd. En dan heb je opeens last van een gigantische dip. Een foodcoma, we vertellen je waarom je hier last van kunt hebben. En misschien nog wel belangrijker, hoe je het kan voorkomen.  

Hoe krijg je een food coma? 

De after lunchdip, een dinner dip of een foodcoma. Het maakt niet uit hoe je het wilt noemen, het is het slaperige gevoel dat je kan ervaren nadat je een flinke maaltijd hebt gegeten. De oorzaken, die lees je hieronder. 

De oorzaken 

1. Wat je hebt gegeten  

Eten met veel suikers en koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel snel omhooggaat. De zogenoemde after-dinner-dip is dan niet te vermijden. Je bloedsuikerspiegel daalt namelijk snel na een maaltijd met veel suikers. Hierdoor kan je je versuft, licht in je hoofd, wazig en energieloos voelen. 

2. Te snel te veel eten 

Het hormoon ghreline zorgt ervoor dat jij een hongergevoel ervaart. Het hormoon leptine is het hormoon dat je vertelt dat je vol zit. Eet je te snel dan kan je lichaam het niet bijhouden. Tegen de tijd dat de leptine zijn signaal af gaat geven heb je al veel te veel gegeten. Je kan dan een opgeblazen gevoel ervaren.  

3. Allergieën  

Niet elke allergische reactie geeft duidelijke symptomen. Veel mensen hebben het niet door maar ook de vermoeidheid na een maaltijd kan op een allergie duiden. Ook dit kan hetzelfde voelen als een foodcoma. 

4. Schildklier 

Heb je een schildklier die te langzaam werkt, dan ben je ook erg gevoelig voor schommelingen in je bloedsuiker. Dit komt omdat je stofwisseling niet goed werkt.  

5. Voedingsstoffen 

Het kan zijn dat je een tekort hebt aan voedingsstoffen zoals vitamine B12, ijzer of vezels. Het kan ervoor zorgen dat je behoefte hebt aan meer eten.  

Dit kan je doen om een foodcoma te voorkomen 

  • Eet kleinere en lichte maaltijden. 
  • Zorg dat je niet te laat eet. Als je om half 2 pas gaat eten kan het zomaar zijn dat je middagdip samenvalt met je after-lunch-dip. 
  • Een bakje koffie kan de vermoeidheid echt beperken na een flinke maaltijd. Pas wel op dat je niet te veel koffiedrinkt. Je wilt natuurlijk wel nog goed kunnen slapen.    

Sharing is caring