Hardlopen of touwtje springen 

Touwtje springen of hardlopen zijn beide goede manieren om aan je conditie te werken of vet te verbranden. Je hebt er inmiddels weinig middelen voor nodig en je kunt het in principe overal wel uitvoeren. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de twee oefeningen. In dit artikel staan de voor- en nadelen van touwtje springen ten opzichte van hardlopen. 

Versterken van je spieren en kracht 

Wanneer het je doel is om meer spieren te kweken dan kan touwtje springen je hierbij goed helpen. Tijdens het hardlopen gebruik je namelijk andere spieren dan wanneer je touwtje springt. Vooral de spieren in je onderbenen, zoals bijvoorbeeld je kuiten en enkelbanden worden flink sterker door het touwtje springen.  

Wanneer je deze spieren vaak traint kun je deze verbetering gebruiken om ook betere presentaties te leveren tijdens het hardlopen. De spieren in je onderbenen zijn tenslotte tijdens het hardlopen erg belangrijk. 
De combinatie van hardlopen en touwtje springen heeft een goede invloed op je spieren. Mocht je niet allebei willen doen, dan kun je het beste voor hardlopen gaan in plaats van touwtje springen als het gaat om het versterken van je spieren. Omdat je dus met hardlopen meer verschillende spieren gebruikt.  

Verbeteren van je uithoudingsvermogen 

Touwtje springen vraagt om veel energie. Hoe sneller je springt, hoe meer energie je verbruikt. Touwtje springen zal je dan ook sneller laten uitputten dan een rondje hardlopen. Uiteindelijk kun je met touwtje springen en hardlopen evenveel calorieën verbranden en is dit compleet afhankelijk van de snelheid en duur van de training. Maar over het algemeen zul je sneller meer calorieën verbranden met touwtje springen dan met hardlopen.  

Calorie verbranding 

Stel je bent 75 kilo en gaat een half uurtje touwtje springen, hoeveel calorieën verbrand je dan? Hieronder zoeken we dat uit ook voor hardlopen. 

Touwtje springen 

Met touwtje springen verbrand je 8,4 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht. Weeg jij 75 kilo, dan verbrand je 315 calorieën in een half uur.  

Hardlopen 

  • 10 km/uur : 10 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht; 
  • 11 km/uur : 11 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht; 
  • 12 km/uur : 12 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht; 
  • 15 km/uur : 15 calorieën per uur per kilo lichaamsgewicht. 

Weeg jij 75 kilo en loop je 10 km/uur dan verbrand je 375 calorieën in een half uur. 

Door naast het hardlopen af en toe te gaan touwtje springen kun je goed werken aan je kracht, uithoudingsvermogen en balans. Deze factoren kunnen je goed helpen bij het verbeteren van je hardlooptrainingen. Bovendien kan voetenwerk en het rechtop houden van je bovenlichaam tijdens het touwtje springen een positief effect hebben op hardlopers en hun prestaties. 

Sharing is caring