Werk je to do list af met de pomodoro techniek  

Je to do list lijkt eindeloos en er komt maar geen beweging in. Maak kennis met de pomodoro techniek. Perfect voor als je gefocust een berg werk wilt verzetten. Je leert beter prioriteiten stellen en met tijd omgaan. Klinkt dat goed? Lees dan snel verder.  

Wat is de pomodoro techniek? 

De pomodoro techniek is een tijdmanagement klassieker. Francesco Cirillo ontwikkelde de pomodoro techniek. Hij ontwikkelde deze techniek als student wegens zijn eigen behoefte. Hij had namelijk veel te doen maar weinig tijd. Tijdens het ontwikkelen gebruikte hij een timer die leek op een tomaat, vandaar de naam. Hij zette de timer op 25 minuten. Dit bleek de perfecte hoeveelheid om een taak af te ronden en daarna even te rusten.  

Voordelen van de pomodoro techniek 

  • Meer overzicht  
  • Gestructureerd te werk gaan 
  • Slimmer omgaan met afleidingen 
  • Meer gefocust op je taken  

Hoe werkt het?  

Die tomaat en die 25 minuten bleken de perfecte combinatie te zijn. 25 minuten is precies genoeg om een taak af te ronden en daarna wat rust te pakken. Voor Francesco bleek dit goed te werken. Iedereen liet hem ‘midden in een pomodoro’ met rust. Dit is hoe jij het doet: 

1. Schone lei 

Zie deze stap als de inventaris. Schrijf alle dingen die je nog moet doen op een wit vel. Maar dan ook echt alles wat je je kan bedenken. 

2. Takenlijst  

Pak er nog een wit vel papier bij. Je kan je takenlijst pas gaan maken als je de inventaris klaar hebt. De takenlijst wordt namelijk de georganiseerde versie van de inventaris. Zorg dat elke taak niet korter of langer duurt dan 25 minuten. Zet de taken zo goed mogelijk op volgorde van prioriteiten.  

3. Timer aan en gaan 

Zet de timer op 25 minuten en begin met de belangrijkste en dus de bovenste taak van je lijst. Werk de volledige tijd gefocust aan de taak. Je laat je niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon. 

4. Afvinken en pauze 

Hier doe je het natuurlijk voor. Je hebt de taak zo ingedeeld dat die niet langer dan 25 minuten duurt. Als het goed is kan je de taak dus afstrepen. Nu is het tijd voor een korte pauze. Een pauze van 3 tot 5 minuten is precies lang genoeg. Je brein ervaart voldoening, kan resetten en kan daarna weer door aan de volgende pomodoro. Je gaat zo door tot je uiteindelijk 4 pomodoro’s hebt afgerond, je bent dat 2 uur verder. 

5. Lange pauze 

Als het goed is heb je er nu 2 uur opzitten. Tijd voor een langere pauze van 10 tot 15 minuten.  

Sharing is caring