De vrouwelijke schoonheidsidealen door de jaren heen 

Door de jaren heen verandert er veel, ook de schoonheidsidealen zijn door de jaren heen flink verandert. Samen met jou reizen we door de tijd en bekijken we de idealen van verschillende tijden. 

1910 

We keren helemaal terug naar het jaar 1910. De vrouwen mochten hun vormen laten zien. De voorkeur in die tijd lag bij een volle boezem en een smalle taille. In deze tijd werd er vaak een korset gedragen om de ideale vorm te bereiken. Volle en ronde billen stonden voor vrouwelijkheid.  

1920  

De ‘roaring twenties’, je hebt het vast weleens gezien in de films. De vrouwen in die tijd waren slank, gestroomlijnd en hadden niet veel ronde vormen. Ook waren de flapper dresses in die tijd populair, deze korte (dans)jurkjes legde de aandacht op de slanke benen van de dames.  

1930  

Maar de idealen veranderde weer in de jaren dertig, dankzij de wereldberoemde actrice Jean Harlow. Het was dan ook een goude tijdperk in Hollywood. Vrouwelijke vormen kwamen weer helemaal in de mode. Je vervulde het ideaalbeeld als je lichaam ronde vormen had en een slankere taille, een lichaamstype die we nu kennen als het zandloperfiguur.  

1940 

In de jaren 40 veranderde er niet veel. De idealen bleven vrijwel hetzelfde, wel was de vrouw ik slanker. In de tijd waren de vrouwen erg actief en wandelde en fietste ze veel. Hun signature look? Ze droegen vaak een riem rond hun middel om deze te benadrukken.  

1950  

De sekssymbolen van die tijd waren Marilyn Monroe en Elizabeth Taylor. Een volle boezem en een flinke bilpartij creëerde dan ook het perfecte lichaam van dit decennium.  

1960 

Borsten en billen waren in deze tijd bijna niet te bekennen. Het ideale lichaam was klein en fijngebouwd. Vrouwen streefde naar weinig vormen om in de meest trendy kleding van het decennium te passen. Dit bleef tot begin jaren 80 het schoonheidsideaal. 

1980 

We maken even een sprongetje. In de jaren 80 braken de eerste supermodellen door. Het supermodel was lang, had een atletisch bouw en misschien nog wel het belangrijkst, ze had lange benen.   

1990  

Begin jaren 90 waren harddrugs erg populair. Dit is dan ook te zien aan het schoonheidsideaal van deze tijd. De vrouwen leefde over het algemeen minder gezond en waren dun, hadden geen duidelijke heupen en weinig boezem. 

2000 – heden 

En tot slot: het ideaalbeeld wat we nu kennen. De invloed van social media is groot en dat zie je dan ook terug. De vrouw is platte buik, een heeft grote borsten en billen. Om dit te bereiken ondergaan sommige vrouwen plastische chirurgie.  

Sharing is caring