Het effect van alcohol op je spieropbouw 

We weten allemaal dat alcohol niet gezond is en dat het over het algemeen geen goede effecten heeft op ons lichaam en op de geest. Maar welk effect heeft alcohol op je spieropbouw? Je raadt het misschien al maar ook dit effect is zeker niet positief, wat de effecten zijn leggen we je hieronder uit! 

Spieropbouw 

Als we het hebben over spieropbouw, hebben we het over het aanmaken van nieuw spierweefsel door het lichaam. Spieropbouw ontstaat wanneer je bijvoorbeeld aan krachttraining doet en hiernaast ook goed eet en goed slaapt. Door spieropbouw worden je spieren sterker en groter.  

De invloed van alcohol op je spieropbouw 

De invloed van alcohol op je spieropbouw is erg slecht. Wanneer je sterker wil worden of meer spieren wilt kweken is het zeker niet aan te raden hierbij veel alcohol te drinken. Het behalen van je doelen zal dan erg vertraagd worden. Hieronder leggen we je uit waar het allemaal invloed op heeft. 

Slechte invloed op je testoron 

testosteron is een hormoon dat belangrijk is voor je spieropbouw. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat eiwitten sneller en beter worden opgenomen. En hier groeien indirect de spieren weer door. Wanneer je grote hoeveelheden alcohol consumeert zal de hoeveelheid testosteron afnemen. Wat daarentegen wel grappig is, 1 à 2 glazen alcohol (maximaal) zorgen juist wel voor meer testosteron in je lichaam.  

Alcohol verzuurt je spieren 

Tijdens het trainen ontstaat er melkzuur in de spieren. De lever kan dit normaal gesproken goed afbreken, maar door het drinken van grote hoeveelheden alcohol is de lever daar te druk mee en kan je lever dit melkzuur niet goed afbreken. Dit zal ervoor zorgen dat je veel sneller verzuring merkt aan je spieren.  

Alcohol zorgt ervoor dat je sneller uitdroogt 

Wanneer je veel aan het trainen bent is het ook belangrijk veel water te drinken. Dit komt door de grote hoeveelheden vocht die je verliest tijdens het trainen. Alcohol beïnvloedt dit niet goed, je nieren moeten namelijk door alcohol harder gaan werken. En hierdoor moet je weer meer gaan plassen. Veel alcohol drinken na het sporten is dus echt niet slim, hierdoor droogt je lichaam veel sneller uit omdat al het gedronken water je lichaam sneller verlaat dan normaal en nodig is.  

Geniet met mate! 

Zoals met alles is het hier ook belangrijk om te genieten met mate. Het beste is om geen alcohol te drinken als je meer spieren wil opbouwen. Zodat je lichaam zich op de spieropbouw kan focussen en niet op het afbreken van de alcohol. Maar mocht je toch wel alcohol drinken zorg er dan voor dat je hier niet mee over boord vliegt en je consumptie beperkt houdt.  

Sharing is caring