Rustdieven

We worden beloond voor inspanning, niet voor ontspanning. Dat is waarom velen het ook zo moeilijk vinden om een rustmoment te pakken. Een drukke leefstijl en of werkdruk helpen daar niet bij. Rusten wordt vaak gezien als luxe en komt daardoor op de laatste plaats.

Als je jezelf geen hersteltijd gunt, voel je ook je fysiologische behoeften niet aan. Daarom is het belangrijk om regelmatig op de rem te trappen en rust te integreren als gewoonte. Misschien herken je ook wel dat je in een drukke periode ook gelijk minder creatief bent en in de avond uitgeblust op de bank ploft.

Rust is geen geschenk

Rust moet je nemen

Belang en effecten van rustmomenten overdag op een rijtje:

  • Rustige dag is een rustige nacht
  • Meer focus
  • Meer concentratievermogen
  • Geeft een creativiteitsboost
  • Fysiek herstel: kalmeren van de nervus vagus en inzet parasympaticus
  • Mentaal herstel: van online naar offline netwerk in brein

Wilskracht

Als geen ander weet ik hoe lastig het is om een nieuwe gewoonte aan te leren. Je hebt wilskracht nodig voor een verandering. Uit onderzoek blijkt dat we een bepaalde hoeveelheid wilskracht hebben op een dag. Wilskracht raakt op door dingen te doen die ons veel moeite kosten. Bijvoorbeeld het weerstaan van verleidingen of nemen van beslissingen. Als de wilskracht op is vallen we in (negatieve) oude gewoontes. Dat zijn juist de leefstijlgewoontes die je wil aanpassen.

Maar er is goed nieuws: wilskracht kun je ook trainen en andere keuzes maken zodat je de dosis beter kunt beter verdelen over de dag. Rustmomenten helpen om je wilskracht aan te vullen en daardoor betere keuzes te maken gedurende de dag.

Herken je rustdieven

Wat zijn jouw rustdieven? Wat zijn factoren die ervoor zorgen dat jij je rust niet kunt pakken? Hierbij een paar voorbeelden:

  • Stemmetje in je hoofd die zegt dat rusten voor luilakken is (geconditioneerde brein)
  • Omgeving (kinderen, acceptatie op de werkvloer, rustfaciliteiten)
  • Zo’n hoog verantwoordelijkheidsgevoel hebben dat pauze nemen uit eigen overtuiging niet kan. Ik moet door. Ik moet bereikbaar zijn. Wat denken anderen wel niet?
  • Ingesleten routines – gewoontes (bijvoorbeeld desktop lunchen: lunchen achter je computer)
  • Werkdruk
  • Persoonlijkheid, (ongezonde) perfectionisme. Ik kan pas rusten tot dat alles klaar in het huishouden of ik gun het mezelf niet.
  • Ik zorg eerst voor een ander en dan voor mezelf

Een verandering begint bij bewustwording en innemen van een standpunt. Dit om vervolgens een doel voor jezelf te stellen en nieuwe routines te creëren. Geef een positieve draai aan dit doel. In plaats van ‘ik wil een minder gejaagd gevoel aan het einde van de dag’ naar ‘ik wil meer ontspanning inplannen overdag’. Maak dit ook concreet en maak een plan. Blok pauzes in je agenda of zet een wekker. Het werkt om de nieuwe gewoonte te koppelen aan een bestaande gewoonte. Bijvoorbeeld direct na de lunch een rustmoment pakken of op de wc even te focussen op een buikademhaling.

Herken je rustdieven en begin met kleine stapjes. Bij veranderingen gaat je brein en lichaam nou eenmaal tegengas geven. Dat is oke, geef het de tijd en doseer. Rustmomenten zijn gratis en ik beloof je zonder negatieve bijwerkingen.

Literatuur:

  1. Dagelijkse hoeveelheid wilskracht is beperkt. Hagger, Martin S., Wood, Chantelle, Stiff, Chris, Nikos, L.D., (2014), ‘Ego Depletion and the Strength Model of Self-Control. A Meta-Analysis in Psychological Bulletin, 136.
  2. Rust in uitvoering, Alex Soojung-kim pang (2017)

Sharing is caring