Codependentie deel 2

Ik ben altijd graag alleen geweest. Alleen was ik nooit eenzaam. Alles wat in mij leefde had ruimte en ik voelde mij verbonden, had inspiratie, vervulling en vrijheid. Iets wat ik in een relatie niet voelde maar niet in staat mij uit te drukken wat er binnen in mij speelde.

Herkenbaar?

Wanneer we opgroeien met trauma kan dat onzichtbaar en stil gebeuren zoals met emotionele verwaarlozing in tegenstelling tot misbruik of fysieke verwaarlozing. Overlevingsstrategieën helpen wanneer we kind zijn en helpen om niet te voelen. Emotionele verwaarlozing wordt niet opgemerkt door het kind zelf maar vaak ook niet door de omgeving. Het vindt plaats wanneer de ouders niet of onvoldoende reageren op jouw emotionele behoeften tijdens de opvoeding. Op het oog verzorgende gezinnen waar materialistisch gezien niets ontbreekt. Maar als kind kun je je emotioneel niet ontwikkelen en groeien (zelfwaardering). Als kind denk je dat dit normaal is want je weet tenslotte niet beter. Een onzichtbare jeugdervaring. Een donkere wolk in je leven als volwassene die serieus impact heeft.

Je verliest jezelf

Mensen die worstelen met codependentie hebben als tweede natuur ontwikkelt zichzelf aan te passen aan de ander, maken zichzelf onzichtbaar en weten vaak niet wie ze nu zelf zijn. Aandacht kan onveilig aanvoelen wanneer je opgegroeid bent in een onveilige thuissituatie, vandaar dat je je onzichtbaar maakt. Het wordt ook nog eens versterkt wanneer je gepest bent op de basisschool.

Met als gevolg innerlijk ongeduldig of boos worden op jezelf als gevolg van jouw innerlijke sabotage. Je leeg en ongelukkig voelen in een relatie. En dat komt omdat je nog steeds vanuit dat oude systeem werkt zoals je dat als kind geleerd hebt. Je kunt gewoon niet jezelf zijn en je wordt er ook nog eens van weerhouden om je volledig potentieel te bereiken. Merken dat er iets niet goed is maar je weet niet wat het is. De omgeving die kan reageren alsof je gek bent maar het is niet jouw schuld!

Maar wie ben je dan echt?

Wanneer je met liefde en compassie naar jezelf kunt kijken kun je ook leren en in staat zijn het te veranderen. Je zult zien dat je het misschien lastig vindt om grenzen te stellen en/of dat je jezelf terug trekt om een nauw contact met de ander te voorkomen. Als kind is dat logisch omdat je dan nog niet zo goed in staat bent om grenzen te stellen. Maar als gezonde volwassene is dat anders. Opnieuw leren, nu wel grenzen stellen. Je leren te verbinden zonder je weer terug te trekken wanneer iemand dichterbij komt. Het voelt verstikkend maar dat is jouw innerlijk kind en niet de gezonde volwassene.

Controle

Wanneer we opgroeien in een onvoorspelbare omgeving met onbetrouwbare mensen willen we in ons volwassen leven graag controle over de omgeving. Niets meer dan een schijnveiligheid wanneer alles voorspelbaar en gepland is. Je bent waakzaam omdat je behoefte hebt aan een gevoel van veiligheid. Wanneer je denkt te weten wat er gaat gebeuren kunnen we ons in staat voelen controle te hebben. Het gevoel van macht.

Gepest

Wanneer je in een traumatische jeugd gepest bent ben je vernederd/uitgescholden en/of belachelijk gemaakt door anderen of misschien nog veel erger dan dat. Wanneer je uitsprak dat je van iemand hield werd je uitgelachen door anderen. Wanneer je je inzette voor iets werd er gezegd dat het toch niets zou worden. Zo leer je op jonge leeftijd dat inzetten voor wat je wilt zijn vruchten niet zal afwerpen. En wanneer je jezelf in de markt wil zetten als ondernemer kun je deze oude mechanismes helemaal niet gebruiken.

Sabotage stoppen

Wanneer je bovenstaande in jezelf herkent is het van het grootste belang om het te stoppen voor het overslaat in zelfhaat. Kun je de tijd nemen om je saboterende gedrag als overlevingsmechanisme te zien? Iets wat je vroeger diende maar nu niet meer. Als je een gelukkig leven wilt leiden zul je ze wel aan moeten pakken maar dit zal je alleen lukken wanneer je het erkent en je er warm en begripvol naar kunt kijken. Wanneer je dát kunt en zover bent gekomen kun je er ook mee omgaan en regie nemen. Je niet langer laten leiden. Een permanente investering in jouw levensgeluk.

Warme groet Belinda

www.verandernu.nl

Sharing is caring