Feiten over slaap

In deze eerste column van De Slaapgids delen we een aantal belangrijke feiten over slaap. We checken de ingrediënten van een goede nachtrust zodat je zelf kan nagaan of jij het recept van goede slaap onder de knie hebt.

Belangrijke slaapfeiten

Er is ontzettend veel te vertellen over slaap. Om het je makkelijk te maken, hebben we een paar belangrijke slaapfeiten op een rij gezet:

  • Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Slaap is een levensbehoefte, naast voeding, water en zuurstof. Liever niet op beknibbelen dus.
  • Slaap speelt een fundamentele rol bij de emotionele verwerking. Mensen die op regelmatige tijden slapen, hebben een beter humeur. Slecht slapen herken je bijvoorbeeld aan een kort lontje.
  • 63% van de Nederlanders is ontevreden over de eigen slaapkwaliteit.

Weinig mensen zoeken hulp bij slecht slapen. En dat vinden wij jammer want je nachtrust kun je met wat kleine aanpassingen flink verbeteren. Waardoor je uitgerust wakker wordt en overdag meer energie ervaart. Dé gouden tip bestaat helaas niet, het vraagt ook wat van je eigen inzet. Zoals een beetje sleutelen aan je gewoontes.

Hoe weet je of je goed slaapt?

Voordat je aan de slag gaat met je slaap, is het handig om stil te staan bij wat jij vindt van je nachtrust. Ben je tevreden of ontevreden? Er zijn drie bouwstenen waaraan je een goede nachtrust kunt herkennen:

  1. Duur: je slaapt lang genoeg om uitgerust en alert te zijn gedurende de hele dag
  2. Continuïteit: je slaap verloopt zonder duidelijke onderbrekingen
  3. Diepte: je slaap is diep genoeg om herstellend te kunnen zijn

Je kunt er dus van uitgaan dat je voldoende slaap krijgt als je genoeg energie hebt voor je activiteiten overdag. Als je over het algemeen de hele nacht doorslaapt én je slaap diep genoeg is om z’n herstellende werking te hebben.

Het is daarbij goed om te weten dat we allemaal meerdere keren per nacht heel kort wakker zijn. De meesten van ons vergeten dit ook weer snel. Maak je geen zorgen als je even wakker wordt. Bijvoorbeeld omdat je naar het toilet moet, dit is normaal. Hopelijk slaap je gauw verder daarna.

Wat is na het lezen van deze feiten en ingrediënten van een goede nachtrust jouw conclusie over jouw slaap?

Sharing is caring