Is het verstandig om je nies in te houden? 

Je kent het wel, je zit in een volle ruimte en wilt het liefst niet keihard niezen. Je houdt hem in om lawaai te voorkomen, maar is dit wel zo goed voor je? 

Hoe werkt niezen 

De nies is een reflex die ontstaat door een prikkel in je neus. Bijvoorbeeld door snot of een allergie. Je reinigt daardoor de luchtweg. Het lichaam blaast dan alles schoon.  

Gevolgen 

Wanneer je een nies inhoudt, door je neus en mond dicht te doen, dan kan de luchtdruk nergens heen. Daardoor loop je kans dat je een zwakke plek in je schedel, bijvoorbeeld tussen neus en oogkas, kapot blaast. Je kan dus door je nies in te houden een hersenbloeding krijgen of blind worden! 

Gevaarlijk 

In 2018 ging het bij een 34-jarige man behoorlijk mis. Hij scheurde zijn slokdarmhoofd bij een harde ingehouden nies. De man die tot dat moment gezond en fit was, kwam op de SEH met pijn bij het slikken en stemverandering. Dat was ontstaan nadat hij een harde nies probeerde tegen te houden door zijn neus dicht te knijpen en mond gesloten te houden.  

Elleboog 

Er wordt aangeraden om te niezen in de plooi van je elleboog. Niet in je handen, want dan zitten daar virussen en bacteriën aan en die geef je door wanneer je iemand een hand geeft. In de plooi van je elleboog demp je het geluid ook.  

 
Schaam je dus niet voor je nies en laat die brul eruit. 

Sharing is caring