Zo begin je ontspannen aan je werkdag! 

Je hebt een overvolle werkagenda en je vindt het maar moeilijk om te ontspannen. Of het nou gaat om het geven van een presentatie voor het grote publiek of het inleveren van een belangrijk rapport. De zenuwen en stress maken het alleen maar lastiger om je werk goed te doen. Maar no worries! Ontspannen naar werk gaan wordt een piece of cake met deze tips! 

Genoeg slaap voorkomt al veel stress 

Ontspannen beginnen aan een lange werkdag begint bij een goede nachtrust. Een persoon heeft namelijk gemiddeld 7,5 uur slaap nodig. Slaap je elke dag minder dan zes uur? Dan heb je slaaptekort. Een gevolg van te weinig slaap is een verminderende werking van je afweer- en immuunsysteem. Ook zul je vaker en sneller gestrest worden.  
 

Goed slapen is erg belangrijk, maar lukt dat niet? Let dan bijvoorbeeld op je ademhaling! Bekijk deze artikelen voor een betere nachtrust en ademhaling.  

Muziek maakt je ontspannen 

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van muziek op mensen en wat blijkt? Muziek verlaagt stress! Er wordt dopamine aangemaakt in de hersenen wanneer je luistert naar je favoriete nummers. Dopamine zorgt voor betere focus en het is dus ideaal om tijdens momenten van stress een koptelefoon erbij te pakken. 

Muziek spelen zorgt ook voor ontspanning. Iets wat je goed kan gebruiken voordat je naar werk gaat! Verder zorgt het bespelen van een muziekinstrument voor een verlaagde hartslag en bloeddruk. 

Vermijd prikkels om rustig te blijven 

Het vermijden van prikkels kan soms lastig zijn. De kinderen schieten niet op, er is een file waardoor je te laat gaat komen. Hoe houd je dan je hoofd koel? Het lijkt een hele opgave maar gelukkig zijn er ook manieren om ontspannen te blijven.  

Probeer de dingen waar je geen invloed op hebt, los te laten. Besef dat de meeste stress tussen je oren zit. Misschien is het namelijk niet werk dat de stressbron is, maar een trigger die de echte stressbom aanwakkert: jouw gedachten.  

Probeer onnodige prikkels te vermijden. Kijk in de ochtend bijvoorbeeld minder op je telefoon, of kies ervoor om de avond voor werk de laptop niet meer open te slaan. Ook is het goed om hulp te vragen als alles te veel wordt, want hoewel we veel dingen kunnen, zijn we geen superhelden! 

Beweging zorgt ook voor ontspanning! 

Iedereen weet dat beweging goed voor je is en de stress vermindert. Hoewel het kan gebeuren dat door de overvolle agenda er haast geen tijd lijkt te zijn voor het sporten, is het toch belangrijk om wat vaker te bewegen.  

Ga in de ochtend een stukje wandelen of ruil de auto om voor de fiets. Door te sporten in de ochtend voordat je richting werk gaat, krijg je extra veel energie.  

Een massageapparaat is ook een aanrader. Deze zorgt er ook voor dat je helemaal zen wordt en goed kan ontspannen na een drukke dag.  

Sharing is caring