Invloed van sterke smaken 

Smaak, hierdoor genieten wij van de lekkerste gerechten. Een gerecht met pepertjes en kruiden, niet iedereen houdt ervan. Maar wist je dat sterke smaken veel invloed hebben? Hoe het in zijn werking gaat vertellen we jou.  

Zo werkt je smaakbeleving 

De smaakpapillen, ze gaan aan het werk zodra eten of drinken je tong raakt. Zodra jij wilt gaan genieten van een lekker gerecht sturen je smaakpapillen prikkels naar het reuk- en smaakcentrum in je brein. De prikkels worden vervolgens omgezet in de smaken van je heerlijke maaltijd.   

Door onderzoekers is er lang gedacht dat je maar vier smaken kon proeven: zoet, zout, zuur en bitter. Maar onderzoekers ontdekte dat je nog twee smaken kan herkennen. Namelijk de hartige smaak umami en vet. Toch is het onderscheiden van veel verschillende smaken erg complex. Hoe iets precies smaakt hangt van veel af. Zo spelen geur, structuur maar ook de kruidigheid een belangrijke rol.  

Honger 

De smaak van het eten zorgt niet alleen ervoor wat we kiezen om te eten, maar het bepaalt ook hoeveel we weten. Dat laatste is pas in recent onderzoek naar voren gekomen. Op de Universiteit van Nijmegen ontdekte ze hoe dit in zijn werking gaat. Smaak heeft invloed op hoeveel we eten, maar ook de sterkte van de smaak en de duur van dat je de smaak proeft.  

Wanneer je langer de smaak proeft, dus het eten langer in de mond zit zorgt dit ervoor dat je tot 25% minder eet. Neem je kleinere happen van je goed gekruide gerecht vergroot je de blootstelling aan de smaak. Eet je snel en neem je dus grotere happen dan eet je onbewust veel meer. Eet je rustiger dan zit je sneller vol, dat is bij elk gerecht zo. 

Eet je veel kruiden dan pikken je smaakpapillen veel verschillende smaken op. Je hersenen krijgen dus veel signalen van allerlei verschillende complexe smaken. Door de complexheid van de smaak krijgt je brein sneller signalen dat je vol zit. Eet dus wat vaker een kruidig gerecht met sterke smaken om zo af en toe je brein extra te prikkelen.  

Sharing is caring