Deze ingrediënten kan je het best vermijden in je huidverzorging 

Minerale olie 

Deze olie sluit je huid af en blokkeert zo de vocht- en zuurstofcirculatie. Op de verpakking kan je deze olie herkennen aan de termen petrolatum, petroleum, parafinum, vaseline of mineral oil. Gemaakt van aardolie.  

Siliconen 

Helaas staat ook dit ingrediënt niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicon, cyclomethicone en simetchicone. Deze stoffen doen niets voor je huid, integendeel: siliconen sluiten net als minerale olie je huid af.  

Parfum 

Heerlijk die lavendelgeur in je douchegel of crème, het is voor veel mensen een reden om een product aan te schaffen. Helaas is dat lekkere geurtje de absolute nummer een in allergieën veroorzaken. Als je regelmatig producten gebruikt met parfum erin loop je namelijk het risico op irritatie, allergische reacties en contacteczeem. Daarnaast kunnen geurstoffen reageren met zonlicht en zo de huid versnel verouderen. Ook kun je er dan pigmentvlekken aan overhouden.  

PEG’s 

Dit ingrediënt kun je vaak vinden in de ingrediëntenlijst met de naam PEG + een nummer. Bijvoorbeeld: PEG-40, PEG-100. Binnen de cosmetica wordt deze stof vaak gebruikt als oplosmiddel. PEG heeft twee negatieve kanten.  

  1. Het zorgt ervoor dat andere stoffen gemakkelijker door de huid kunnen binnenkomen 
  1. Het kan de vochtbalans van de huid aantasten 

Uit vele onderzoeken is gebleken dat PEG irriterend op de huid kan werken. Daarnaast worden sommige PEG’s gezien als microplastics.  

Alcohol 

Alcohol wordt veel gebruikt in cosmetica door fabrikanten. Dit doen ze bijvoorbeeld om de houdbaarheid van een product te verlengen. Alcohol kan daarnaast als ‘ontvetter’ worden gebruikt. De alcohol lost het vettige laagje op je huid op en beschadigt zo de huid barrière een beetje. Hierdoor word je huid droger, omdat ze vocht verliest. Voor een keertje is dat niet erg, maar als dat vaker gebeurt is het lastig voor de huid om zichzelf te herstellen.  

Moet je nu alle producten laten staan waar alcohol in zit? Nee, juist niet. Een uitzondering zijn de ‘vettige’ alcoholsoorten. Deze sluiten het vocht in en maken de huid zachter. Hieronder kun je precies zien welke alcohol je beter uit de weg kunt gaan en welke je huid juist zachter maken.  

Slechte Alcohol Denat 

Ethanol Denat 

Ethyl Alcohol 

Isopropyl Alcohol 

Benzyl Alcohol 

Goede Cetyl Alcohol 

Cetearyl Alcohol 

Lanolin Alcohol 

Stearyl Alcohol 

Myristyl Alcohol 

Sharing is caring