Is pittig eten slecht voor je darmen? 

Vaak na pittig eten moeten mensen een paar uur later erg naar de wc of laten ze meer scheten. Maar is pittig of pikant eten echt slechter voor je darmen of is dit een fabel? 

Veel mensen vermeiden pittig eten, omdat het slecht zou zijn voor de spijsvertering en darmen. Maar dat blijkt helemaal niet nodig. Eigenlijk heeft pittig voedsel juist gezondheidsvoordelen.  

Stofje capsaïcine 

De gezondheidsvoordelen van hete rode peper zijn vooral te danken aan het stofje capsaïcine. Het is al langer bekend dat het goed is voor de lijn. Door regelmatig een lepeltje peper aan je maaltijden toe te voegen krijg je minder snel trek en je verbruikt meer calorieën. Het stimuleert je vetverbranding. 

Darmklachten? 

Duidelijk is dat pittig eten gezond voor je kan zijn. Een aantal redenen dus om regelmatig rode peper te eten, maar wat als je last hebt van darmklachten. Dan kan je inderdaad pikant eten beter vermijden. Geen pittige curry of sambal voor mensen met spijsverteringsproblemen dus.  

Prikkelbaar Darm Syndroom 

Ook wel PDS genoemd, is een aandoening waar veel mensen mee te maken hebben. Als je daar last van hebt, is de kans groter op klachten wanneer je pikant eten eet. Darmen van mensen met PDS zijn gevoeliger voor capsaïcine. Door pittig te eten kunnen ze te maken krijgen met symptomen die horen bij deze aandoening, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en buikkrampen.  

Brandend maagzuur 

Heb je vaak last van brandend maagzuur? Ook dan kun je beter pikant, sterk of gekruid eten laten staan. We kunnen dus niet stellen dat pittig eten slecht is voor je darmen, het verschilt per persoon. Het is zelfs gezond voor mensen zonder darmklachten. Heb je geen darmklachten, maar krijg je altijd last van bijvoorbeeld diarree? Dan is dat hoe je lichaam reageert op pittig eten en kan je het dus de volgende keer beter niet eten.  

Sharing is caring