Gezondheidsvoordelen van de banaan  

Bananen hebben over het algemeen een redelijk goed imago, maar er zijn ook best wat mensen die zeggen dat ze veel calorieën bevatten. In dit artikel vertellen we jou waarom het echt geen kwaad kan om een banaan te eten en waarom het juist harstikke gezond is.  

De banaan kan helpen bij het verbeteren van je stoelgang  

Wanneer je last hebt van je stoelgang kan een banaan een goede oplossing bieden. Een banaan zit namelijk vol met oplosbare vezels zoals bijvoorbeeld pectine. Dit kan helpen bij zowel diarree als obstipatie  

De banaan kan je kalmeren  

De reden dat de banaan jou kan kalmeren in een stressvolle situatie heeft te maken met dat bij stress en/of spanning je kaliumgehalte daalt. Laat een banaan nou net veel kalium bevatten, daarnaast zorgt de proteïne genaamd tryptofaan ervoor dat je ook rustiger kan worden. Het is daarom dus echt geen fabeltje dat het een goed idee is om een banaan te nemen voor een stressvolle gebeurtenis, denk aan een sollicitatiegesprek, een belangrijk tentamen of een rijexamen.  

Bananen bevatten veel gezonde stoffen waar het lichaam blij van wordt 

Naast dat bananen dus veel kalium bevatten wat naast stressverlaging ook kan zorgen voor een verlaging van je bloeddruk en tot slot ook goed is voor je zenuwstelsel. Bevatten bananen ook vitamine C, vitamine B6 en foliumzuur.  

Maar waarom zijn sommige mensen dan zo negatief over de banaan?  

Toch zijn er best wat mensen die negatief zijn over de banaan en er zo hun vooroordelen over hebben. Vaak wordt er gezegd dat de banaan veel calorieën bevat en weinig vitamine C. Beide kunnen dan ook niet ontkracht worden maar het is wel belangrijk om ze in een perspectief te plaatsen. Er zijn inderdaad fruitsoorten die meer vitamine C bevatten dan de banaan, maar alles hangt samen met een gevarieerd eetpatroon. Als je dus zorgt dat je voldoende vitamine C haalt uit bijvoorbeeld andere fruitsoorten is er geen reden om geen banaan te eten.  

Tot slot nog even over de calorieën, ja een banaan bevat misschien in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën. Een grote banaan bevat zo’n 152 calorieën. Maar het is ontzettend belangrijk om je niet alleen blind te staren op de calorieën, want dat is echt niet belangrijk als je gezond en gevarieerd eet. Om door deze reden geen banaan te eten mist je lichaam veel stoffen die juist ontzettend gezond zijn.  

Sharing is caring