“Verander de wereld begin bij jezelf”

Als coach vind ik het belangrijk en leuk om me te blijven ontwikkelen.

Training

Zo heb ik afgelopen jaar een hele leuke, leerzame training gevolgd van 3 dagen in Den Haag. Het was de training Co Active coaching. Mijn eerste coachopleiding was met een groep van 9 mensen, toen ik in Den Haag aankwam was het even overweldigend, het was een groep van 24 mensen. Het leuke was dat het veelal ervaren coaches waren en omdat je veel met elkaar oefent was het super leerzaam. De groep was echt heel divers, zo was er bijvoorbeeld een oud-marinier die nu als coach onder zijn vroegere collega’s/maten werkt. Mooi om te horen hoe hij dit doet in een wereld waar het totaal niet gebruikelijk is te praten over gevoelens.

In de pauze kwam er een vrouw naar me toe waar ik kort een coachgesprek mee had gedaan. Ze zei, ik heb een deal voor ons. Jij gaat mij een keer wandelend coachen en ik ga met jou een Voice Dialogue sessie doen. Dit is een speciale manier van coachen waarbij je in “gesprek” gaat met een stukje van je persoonlijkheid. Deze methode gaat ervan uit dat je verschillende “ikken” in je hebt, je moet jezelf zien als een bus met iemand aan het stuur en een aantal passagiers in de bus, de chauffeur en de passagiers zijn allemaal delen van jou, de chauffeur is degene die het voor het zeggen heeft, die de koers bepaalt. Tijdens mijn coachopleiding hebben we deze techniek ook behandeld. Een iemand was de proefpersoon, zij coachte al veel mensen maar durfde hier nog geen geld voor te vragen.

Lefgozertje

De trainster ging eerst in gesprek met de “persoon” die dit niet durfde. De persoon zat als een hoopje in de stoel en moest huilen en zei ze is nog niet eens klaar, ze is nog niet goed genoeg, ik vraag me af of ze ooit een goede coach gaat worden… Toen zei de trainster, er is vast ook een deel in jou die dit het hier niet mee eens is, dat je nog geen geld vraagt. ‘Ja’ zei de vrouw die is er ook, de trainster vroeg: ‘zou ik daar eens mee mogen praten?’

Hoe zou je die persoon noemen? ‘Mijn lefgozertje’ zei ze ‘het is een klein ventje met een petje omgekeerd op zijn hoofd.’

Ik was verbijsterd toen ik zag wat er gebeurde! Haar hele houding veranderde, ze zat ineens heel krachtig in haar stoel en zei: ‘Ik vind het echt belachelijk, ze stopt er zoveel uren in, ze doet het supergoed, ze helpt die mensen, waarom zou ze er geen geld voor vragen.’

De volgende trainingsdag kwamen we erop terug en ze zei: ‘ik dacht ik lijk wel gek dat ik dat lefgozertje niet aan het stuur laat.’ Ik heb gelijk geld gevraagd voor de volgende sessie.

Zelf vind ik deze manier van coachen echt heel mooi en ik heb gezien dat het heel effectief is maar ik krijg er wel een beetje “kortsluiting” van in mijn hoofd. Ik moet me over een aantal dingen heen zetten, omdat het vreemd voelt om met andere ‘personen’ in gesprek te gaan. Maar ik vind het onwijs leuk om nieuwe dingen te leren.

Leren van elkaar

Inmiddels heb ik met de vrouw van de deal 2 keer afgesproken, zij is een keer naar Utrecht gekomen daar heb ik haar wandelend gecoacht. Ik ben naar Haarlem geweest en daar heeft zij mij met Voice Dialogue gecoacht. Super waardevol, leuk en leerzaam en ik heb mooie inzichten gekregen. Bijvoorbeeld dat als ik mezelf dingen gun dat ik graag naar het strand ga. Ik vind het heerlijk om daar te zijn, ik kom er echt tot rust en ik krijg er nieuwe inzichten.

Ja maar…

Verder heb ik dit jaar een training tactvol communiceren gevolgd van 2 dagen in Arnhem. Ook weer een leuke en diverse groep. Wat een extraatje was dat ik dit met iemand van mijn eerste coachopleiding deed, ’s avonds hebben we lekker gegeten in Arnhem en bijgepraat. Wat ik hier heel bijzonder vond om te merken, tijdens een oefening die we deden, is dat er een groot verschil kan zitten in 1 woordje. We moesten als oefening een event plannen, de 1e keer moesten we bij alles wat iemand voorstelde “ja maar” zeggen. Er kwam werkelijk niets van de grond.

De tweede keer moesten we weer een event plannen en dan bij alles “Ja en” zeggen. De plannen werden steeds wilder en gekker. Het mooie was dat iemand in de groep op een evenementen bureau werkt. Zij had een klant aan de lijn die een groot evenement wilde organiseren. De vrouw dacht ik ga dat “Ja en” eens in de praktijk proberen. De klant ging helemaal mee met haar “Ja en” en ze bedachten het ene na het andere. Uiteindelijk zei de klant top!!! We doen het allemaal, maak maar een offerte. Ze had een mega opdracht binnengehaald!!

In mei en juni ga ik een twee daagse training volgen, persoonlijk leiderschap. Ook weer heel veel zin in!!

www.getjoycoaching.nl

Sharing is caring