Het effect van één glas wijn op je lichaam  

Een wijntje bij de borrel, tijdens het eten of tijdens het uitgaan. De meeste mensen zijn er dol op en nuttigen er vaak meer dan 1 tegelijk. Eén wijntje klinkt dan ook behoorlijk onschuldig, maar in dit artikel vertellen we jou dat dit toch best wel tegenvalt!  

24 uur 

Het drinken van één glas wijn heeft namelijk tot wel 24 uur daarna verschillende gevolgen voor je lichaam. Dat is iets waar de meeste mensen zich niet van bewust zijn, dit komt omdat alcohol heel gewoon is geworden. Hierdoor zouden we bijna vergeten dat alcohol een giftige stof is voor het lichaam. Je lichaam heeft 1/1,5 uur de tijd nodig om één glas alcohol af te breken. Helaas kun je het tempo van afbreken niet verhogen door bepaalde acties te ondernemen. Na het drinken van een glas wijn, nemen je hartslag en je ademhaling toe. Daarnaast kan het zo zijn dat je jezelf meer ontspannen voelt en je wordt daarnaast minder gevoelig voor pijn. Ook kan het zo zijn dat het drinken van 1 glas wijn al voor dehydratie zorgt wanneer je niet voldoende water hebt gedronken.  

Het is voor iedereen anders 

Wel is het belangrijk om te benadrukken dat het voor iedereen anders is wat hij of zij precies voelt. Ook heeft het ermee te maken, hoeveel je drinkt, hoe vaak je drinkt, je lengte en lichaamsgewicht. Maar dit zijn puur de symptomen die je ervan merkt, de invloed die alcohol op bijvoorbeeld de lever heeft en de gezondheidsnadelen die hierbij komen kijken zijn niet minder wanneer je bijvoorbeeld langer en zwaarder bent. Dat is voor iedereen hetzelfde.  

Geniet met mate! 

Het is natuurlijk heel belangrijk om te genieten in het leven, daarnaast is het ook belangrijk om goed te zorgen voor je lichaam. Het voedingscentrum raadt je aan om geen alcohol te drinken. Maar mocht je dit toch wel willen doen raden ze je aan om niet meer dan 1 glas per dag te drinken. Dit heeft positieve en negatieve effecten op de gezondheid. Wanneer je meer alcohol drinkt dan 1 glas per dag heeft dit alleen maar nadelige gevolgen. Wel is het belangrijk om te benoemen dat het bij dit advies niet zo is dat als je ervoor kiest om van maandag tot en met woensdag geen alcohol te drinken je op donderdag 3 wijntjes kan drinken. Opsparen is dus niet aan te raden!  

Sharing is caring