Zoetstof in plaats van suiker?  

De winkels puilen inmiddels uit van eten en drinken dat geen suiker meer bevat. Maar om deze producten wel lekker te maken worden er best wat zoetstoffen aan toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat het product wel gewoon lekker zoet smaakt. Maar zijn zoetstoffen nou ook echt goede vervangers voor suiker? We leggen je het uit in dit artikel!  

Welke soorten zoetstoffen zijn er? 

Er zijn best wat zoetstoffen (die vooral onder e-nummers op de ingrediënten lijst staan) goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. We hebben de meest bekendste zoetstoffen voor je op een rij gezet: 

Stevia = E960 

Stevia is zo’n 200 – 300 keer zoeter als suiker maar tegelijkertijd levert Stevia je geen extra calorieën op. Uit onderzoeken blijkt dat Stevia elke dag in normale hoeveelheden gebruikt kan worden zonder dat dit effecten heeft op je gezondheid. Stevia wordt gebruikt in verschillende frisdranken, snoepsoorten en kauwgom.  

Aspartaam = E951 

Aspartaam is ook een zoetstof die veilig te gebruiken is, mits je er niet te veel van binnenkrijgt. Wel is deze zoetstof best een tijdje in opspraak geweest omdat de zoetstof slecht zou zijn voor je gezondheid. Inmiddels is gebleken dat ook aspartaam veilig te gebruiken is behalve voor mensen met de stofwisselingsziekte fenylketonurie. Ook aspartaam kan terug te vinden zijn in gezoete zuivelproducten, light of zero frisdranken, chocolade en koekjes.  

Acesulfaam – K = E950  

Deze zoetstof kan de smaak van suiker erg goed nabootsen en wordt vaak gecombineerd met andere zoetstoffen om het te gebruiken in eten of drinken.  

Sucralose = E955  

Sucralose is de zoetstof die 500x zoeter is dan suiker. Dat is dus echt veel zoeter, maar desondanks bevat sucralose geen calorieën. 

Sorbitol = E420  

De zoetstof sorbitol die op de ingrediëntenlijst schuilgaat onder het e-nummer E420 is te winnen uit de lijsterbes. Ook sorbitol kan worden gebruikt in kauwgom, ijs of snoepgoed.  

Het voordeel van zoetstoffen ten opzichte van suiker 

Zoetstoffen zijn gemiddeld zo’n 100x zoeter dan suiker, maar ondanks dat bevatten ze wel veel minder calorieën dan suiker. Dit is dan ook de voornaamste reden dat mensen kiezen voor de Cola zero in plaats van voor de normale cola.  

De (mogelijke) nadelen van zoetstoffen  

Een nadeel van zoetstof is dat het polyolen bevat, deze stof kan je lichaam over het algemeen niet zo goed afbreken. Dit betekent dat deze onafgebroken resten in onze darmen terecht komen en die kunnen daar voor klachten zorgen. Vooral voor mensen die gevoelige darmen hebben kan dit zorgen voor problemen en vervelende klachten.  

Sharing is caring