Rijkdom

Ik weet het zeker; ik had rijk kunnen zijn.
Als ik 30 jaar geleden was begonnen met beleggen.
Als ik was blijven wonen in mijn eerste koophuis.
Als ik geen kinderen had gekregen.
Als ik geen hulpverlener was geworden.
Als ik…………

Money-mindset

Maar goed dat heb ik allemaal zo gedaan of juist niet gedaan en nu vraag ik mij soms af of er iets mis is met mijn ‘mindset’. Ik las laatst over ‘money-mindset; dat zou iets zijn waar business coaches dol op zijn.

Een vriendin van mij belde afgelopen week, zij is een praktijk aan het opstarten in Zeeland. Zij vertelde dat ze contact had gehad met iemand die haar iets aanbood en dat ze dat binnen een maand zou hebben terugverdiend. Het is volgens mijn vriendin ook een heel goed programma.

Maar waar ik over struikelde is ‘je hebt de investering binnen een maand terug verdiend’. Je kunt er veel boeken over lezen, podcasts luisteren, cursussen volgen en je zelfs laten coachen over hoe je over geld moet denken. Waarom voel ik dit niet als een behoefte? Waar ligt mijn behoefte?

Meer geld is beter!

Je money mindset zou gevoed zijn door je achtergrond, opleiding, opvoeding en omgeving. Iedereen gaat dus anders met geld om. Sommige leven bij de dag, anderen sparen, sommige zijn voorzichtig met uitgeven, anderen laten het geld rollen.

Iedereen herkent de verschillen in zijn money mindset maar iedereen zegt ook dat meer beter is. Meer geld is altijd beter! Rijk zijn is top!

Is dat zo?

De aanpak is overal gelijk; meer is beter. Investeer en haal het terug. Het is een beetje hetzelfde als afvallen; eet minder en beweeg dan val je af.

Dat is onjuist.

Voor wat betreft overgewicht. Het zit in veel meer dan eten en bewegingspatronen, het zit in gevoel. Het gevoel hebben dat je niets waard bent en weer een dieet opgeeft. Of het gevoel dat je niet aantrekkelijk gevonden wil worden door de andere sekse vanwege een of meerdere nare ervaringen. 

Je mindset is vaak niet op het juiste gericht. Maar vaak weet je dit niet.

Voor het geld?

Nee ik doe het voor de liefde; de liefde voor mijn medemens. Trots dat ik zo’n mooi beroep heb en dat ik mensen mag en kan helpen. Mijn money mindset is dat ik mij rijk voel iedere keer dat een klant bevrijd de deur uit loopt om nooit meer terug te keren. Gelukkig zijn zit in momenten, mooie momenten en ja dat kan op een strand op Bali maar ook gewoon in Leiden in mijn praktijk.

Geluk zit vaak in dingen die niets of bijna niets kosten. Een wandeling met een vriendin, een knuffel van een goede vriend, een leuk boek lezen, lekker en puur eten koken en vooral opeten. De dingen die je niet kunt kopen; onze vrijheid, liefde, geluk en gezondheid.

Is dit een belemmerende overtuiging? Het voelt bevrijdend…. Alles van echte waarde is niet te koop.

Ps. Die vriendin gaat het niet doen……

Sharing is caring