Een likdoorn, wat is het en hoe kom je ervan af?  

Een likdoorn, soms ook wel een eksteroog genoemd, is een vervelend verschijnsel. Het is een pijnlijke eeltpit die meestal ontstaat op de voeten of tenen. Naast dat een likdoorn er misschien niet zo heel mooi uit ziet, doen ze vaak ook veel pijn met bewegen.  

Hoe ontstaat een likdoorn?  

Likdoorns ontstaan vaak door een te hoge druk, dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je tenen de hele tijd langs elkaar schuren of wanneer je schoenen te strak zitten en er zo plekken zijn die afgekneld worden. Op de plekken waar schuring ontstaat of waar de huid bekneld wordt kan er eelt ontstaan. Bij een likdoorn groeit deze eeltplek naar binnen, daarbinnen verhardt dit tot een hoornachtig stukje.  

Waarom is een likdoorn zo vervelend? 

De reden dat je zo’n last kunt hebben van een likdoorn is omdat het hoornachtige eelt stukje van de pit (wat soms zelfs puntvormig is) boort door het omliggende weefsel van de huid. Vaak veroorzaakt dit scherpe en stekende pijn.  

Wat kun je doen tegen een likdoorn?  

Het is natuurlijk heel vervelend als je last hebt van een likdoorn en vooral als dit je belemmert tijdens het bewegen. Met de volgende tips kom jij er zo snel mogelijk van af: 

  • Probeer met een voetvijl het eelt van de likdoorn wat minder dik te maken  
  • Plak een likdoorn-ring op je likdoorn, dit is een pleister in de vorm van een ring die de druk op de likdoorn kan verzachten  
  • Ga naar een pedicure, die kan de likdoorn goed behandelen maar ook wegsnijden indien dit nodig is.  

Wat kun je doen om te voorkomen dat je een likdoorn krijgt? 

Wanneer je van je likdoorn af bent wil je natuurlijk voorkomen dat je weer een nieuwe krijgt, de beste tip hiervoor is om te zorgen voor goede schoenen. Vooral wanneer je veel gaat bewegen is het echt heel slim om te kiezen voor schoenen die niet knellen of schuren bij je voeten en/of tenen.  

Sharing is caring