De voordelen van plannen voor je geest!  

Plannen of het maken van notities kan ervoor zorgen dat je rust creëert in je hoofd, je schrijft het dan letterlijk van je af. Wanneer het op papier staat kun je het in je hoofd loslaten. In dit artikel vertellen we jou nog een aantal redenen waarom plannen heel goed is voor je geest! 

Je bent voorbereid op wat er komen gaat 

Door het maken van een wekelijkse planning, zorg je ervoor dat je voorbereid bent op wat de week gaat brengen. Je weet wat en wanneer je hoelaat iets moet doen of wat je algemene to do’s die week zijn. Dit kan veel rust creëren in je hoofd omdat je het niet allemaal hoeft te onthouden maar enkel je planning hoeft te volgen/ af te werken.  

Je vergeet geen dingen meer  

Oké, ondanks dat je misschien nog zo’n goede planning maakt kan het alsnog zijn dat je misschien iets vergeet maar de kans wordt wel veel kleiner. Door alles per dag op te schrijven en wat je wanneer hebt, wordt het erg moeilijk om nog dingen te vergeten. Een goede tip is dan ook om wanneer je iets hoort over bijvoorbeeld een belangrijke datum, hier snel even een korte aantekening van te maken. Hierdoor hoef je het niet te onthouden. Je kent het vast wel, dat je iets hoort en denkt ‘oh dat zet ik straks even in mijn agenda’ maar vaak doe je dit dan niet meer omdat je er simpelweg niet meer aan denkt, een duidelijke planning (die je altijd bij de hand hebt) kan dit voorkomen.  

Het verlaagt stress 

Wanneer je een drukke week voor de boeg hebt kan dit op zichzelf al zorgen voor de nodige stress, maar vooral wanneer je weet dat het druk is maar je dit voor jezelf niet echt op een rijtje hebt staan. Neem op zondag eens een momentje om een weekplanning te maken en zet je al je drukke afspraken 1 voor 1 op een rij. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waarom je week druk is en wat er gaat gebeuren de aankomende week. Het maken van een weekplanning kan je laten inzien wanneer je ook mogelijk toch nog wat vrije tijd hebt. 

Het voorkomt uitstelgedrag 

Het maken van een planning kan er tot slot ook voor zorgen dat je eindelijk eens van je uitstelgedrag af kunt afkomen. Wanneer je iets moet doen waar je al een lange tijd tegen aanhikt is het best makkelijk om dit steeds maar uit te stellen. Maar wanneer je het op een exacte datum in je planning zet met bijvoorbeeld een leuke sticker ‘deadline’ erbij zal je zien dat je het minder snel uitstelt. Want het staat er nou eenmaal op voor die dag en aan het einde van de dag wil je heel graag al die to do’s kunnen afvinken natuurlijk.  

Sharing is caring