Is gapen aanstekelijk? 

Jij begint met gapen en opeens moet de helft van je tafel ook gapen. Zijn zij dan ook zo moe of is het toch besmettelijk?  

Of je nu jong of oud bent, gapen doen we allemaal. Gemiddeld zo’n tien tot vijftien keer per dag. Meestal linken we dit aan verveeldheid of vermoeidheid, maar dit zijn niet alle redenen. We gapen veel in de uren als we net zijn opgestaan en voor we naar bed gaan. Maar we gapen ook op momenten dat we helemaal niet slaperig zijn.  

Wel besmettelijk 

Gapen doet iedereen, mensen en dieren. De functie van gapen is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar wat wel duidelijk is, is dat het besmettelijk is. Wanneer iemand anders gaapt, begin je spontaan mee te gapen. Dit gebeurt het meest bij jonge mensen.  

Onderzoek 

Er is een onderzoek gedaan naar gapen bij mensen tussen de leeftijd van 18 tot 38 jaar. Ze moesten naar een film kijken van 3 minuten waar veel in gegaapt werd. Van de deelnemers onder de 25 jaar begon 80 procent mee te gapen. Van de mensen boven vijftig gaapte slechts 40 procent mee.  

Waarom gapen? 

Vaak denken mensen dat je alleen gaapt als je heel moe bent, maar het kan ook komen door iets anders. Gapen kan ook aantonen dat je empathie en medeleven een grote rol spelen bij het besmettelijk zijn van gapen. Daarom is een gaap van een familielid of bekenden vaak aanstekelijker.  

Hersenen afkoelen 

Door te gapen koelen we ook onze hersenen af. Wanneer we gapen gaat onze hartslag en bloeddruk omhoog, de spieren in de nek, kaak en gezicht trekken samen waardoor er druk op de aderen van en naar de hersenen ontstaan. Ook worden alle holten opengezet, waardoor de lucht wordt ververst. Je hersenen koelen een halve graad af en dat kan een flinke oppepper voor ons brein zijn. Hierdoor blijven we alerter.  

Sharing is caring