De impact van sociale media op je hersenen  

Het gebruik van een smartphone en van sociale media is voor de meeste mensen niet meer uit hun leven weg te denken. We doen het constant en de meeste mensen besteden er veel tijd aan gedurende de dag. Je hersenen krijgen al deze prikkels constant te verduren, de impact van sociale media op je hersenen is dan ook niet mals. In dit artikel leggen we je uit waarom je hersenen wel blij zouden worden van wat minder schermtijd.  

Scrollen, scrollen en nog eens scrollen  

Wanneer je op sociale media aan het scrollen bent gaan je hersenen heel anders werken. Ze krijgen namelijk ontzettend veel informatie te verwerken in korte tijd. Dit gaat van foto’s tot filmpjes tot tekstberichten. Dit is voor je hersenen best heftig, het kan daarom ook zijn dat je overprikkelt raakt door het scrollen op sociale media. Hierdoor kunnen weer slaap of concentratieproblemen optreden.  

Je brein is ontzettend gevoelig voor prikkels 

Ons brein is ontzettend gevoelig voor prikkels en afleidingen en laat je smartphone nou net zo’n grote afleiding zijn. Je smartphone ligt vaak in de buurt van je en leidt jou maar al te graag af. Wanneer je net even gefocust bent op een taak voor werk of school krijg je weer een melding van je telefoon en hoogstwaarschijnlijk pak je hem dan weer op. Waardoor je gelijk weer afgeleid bent van waar je mee bezig was. Het kan ook zijn dat je hierdoor twee dingen tegelijk gaat doen. Maar je hersenen kunnen zich maar op 1 ding tegelijk focussen.  

Sociale media traint je hersenen niet, het vermoeit je hersenen 

Daniel Amen, een Amerikaanse hersenonderzoeker zei hier zelfs het volgende over: 

‘Door sociale media en screens daalt je bloedsomloop, waardoor je hersenen krimpen, je wordt er letterlijk dommer en futlozer van’. We beginnen vaak in de ochtend al met het gebruiken van onze smartphone, we gaan hier de hele dag mee door en eindigen van vaak ook ’s avonds in ons bed met de smartphone. Het zitten op de telefoon is vermoeiend voor je hersenen, het is dus niet gek dat je jezelf door het sociale media gebruik supermoe voelt aan het einde van de dag. 

Tips om de impact van sociale media op je hersenen te verminderen  

Om je hersenen weer wat meer uit te dagen en te trainen en ze vooral wat minder te vermoeien met je telefoongebruik, hebben we voor jou een aantal tips om hier mee te beginnen!  

  1. Zet je meldingen uit  

De eerste en misschien wel de meest belangrijke tip is om alle meldingen van je telefoon uit te zetten, of zet je mobiel op stil wanneer je jezelf even moet focussen. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om echt hoofdzakelijke en belangrijke meldingen wel aan te laten. Maar zo word je niet constant afgeleid door je mobiel.  

  1. Vermijd telefoongebruik tijdens je ochtendroutine  

De tweede tip is om je telefoon niet te gebruiken tijdens je ochtendroutine. Zet hem ’s avonds uit of op vliegtuigstand (als je jouw telefoon als wekker gebruikt) en laat hem daar de volgende ochtend ook op staan totdat je jouw ochtendroutine hebt gedaan. Laat dat ding nog even lekker met rust tijdens het opstaan, het ontbijten of het aankleden. Kijk er pas weer naar als je dit allemaal hebt gedaan, zo start je jouw ochtend veel rustiger en zonder prikkels van je telefoon.  

  1. Stel een schermtijd in  

De laatste tip die ook heel goed kan werken is om een schermtijd in te stellen op je telefoon. Bij de meeste telefoons heb je de optie om een algemene schermtijd in te stellen maar daarnaast ook per app. Je kunt dus voor jezelf instellen dat je 1 uur per dag op Instagram mag, zodra je over deze limiet gaat krijg je een melding en blokkeert de app. Dit is een goede reminder voor jezelf zodat je goed bewust kunt worden van je telefoongebruik. 

Sharing is caring