Zo voorkom je impulsaankopen  

De postbode komt wel erg vaak voor jou een pakketje brengen. Bestellen lijkt bijna je favoriete hobby. Koop jij vaak impulsief? We laten jou weten hoe je dit het beste kan voorkomen. 

Keuzes maken 

De meeste impulsaankopen maak jij als je honger hebt en dat is niet voor niks. Uit onderzoek van de Endocrine Society blijkt namelijk dat hoge levels van ghreline een rol spelen. Ghreline staat ook wel bekend als je hongerhormoon. Het heeft namelijk invloed op beloning gerelateerd gedrag, dus ook de keuze over hoe jij je geld uitgeeft. Wanneer het gehalte van je hongerhormoon hoog is kies jij voor een beloning.  

Uit het onderzoek bleek ook dat je sneller kiest voor een kleiner geldbedrag meteen dan een groter bedrag over een langere tijd verspreid. Je denkt dus impulsief na over geld en wilt een directe beloning. Dit is dan ook de reden dat jij razendsnel iets besteld als je honger hebt.  

De oplossing 

Gelukkig is de oplossing erg simpel. Eet genoeg voordat jij de winkel in gaat. Kleine tip, neem een snack mee voor onderweg. Zo voorkom jij impulsaankopen tijdens een middagje shoppen. Blijf ook vooral vlak voor een maaltijd weg bij de webshops. Voor de lunch of diner zijn de ghreline levels vaak het hoogst, voordat jij het weet heb je de bestelknop al ingedrukt. 

Geen honger 

Dat jij je honger voor bent betekent helaas niet altijd dat jij je impulsaankopen voor bent. Een spontane aankoop geeft je een goed gevoel en het is dan ook erg moeilijk om nee te zeggen. Het goede gevoel is maar van korte duur, je volgende aankoop ligt al op de loer.  
 
Je kiest dus voor een snelle beloning ook als het gaat om een krijgen van een goed gevoel. Kiezen voor nu is makkelijk en logischer dan het uitstellen. Ja, zo werkt je brein nou eenmaal. Het lange termijn zegt ons namelijk een stuk minder, het is minder vatbaar dus de keuze valt er vaak niet op. Stel je een aankoop uit en wil je het later nog steeds graag hebben, dan ben je er vaak net zo blij mee. Je brein speelt een slim spelletje met je.  

Sharing is caring