Na hoelang rust ben je weer out of shape? 

We slaan allemaal weleens die geplande work-out over en daar is niks mis mee. Soms is het zelfs goed om even een pauze in te lassen van al dat trainen. Mis je een work-out, dan worden het er makkelijk twee en zo ben je opeens twee maanden verder. Ben je dan terug bij af en moet jij je conditie opnieuw gaan opbouwen? 

Rust is belangrijk 

Je hoort het iedereen vaak zeggen. Rust is erg belangrijk en niks is minder waar. Ben jij vaak moe en futloos na je work-outs? Dan kan het best zijn dat je wat meer rust in moet plannen. Laat de work-outs dus maar even links liggen. Je lichaam heeft genoeg tijd nodig om te herstellen. Zeker als je erg zwaar traint is je lichaam je dankbaar als je genoeg rustdagen inplant.  

Terug bij af 

Het is een stuk makkelijk om weer fit en sterk te worden als je voorheen regelmatig aan het sporten was. Dit geld voor als je meerdere keren in de week sport, voor zeker een periode langer dan een jaar. 

Kracht  


Het verschilt per persoon wanneer je verlies van kracht gaat ervaren. De meeste mensen merken al verschil tussen de twee en 3 weken rust. Waarom je rust neemt kan verschillende redenen hebben. Ben je ziek dan heeft je lichaam veel energie nodig voor het herstellen en kan je in een tijd korter dan twee weken al verschil in kracht merken. Zo niet, dan kan het wel drie tot vijf weken niet trainen zonder verschil te merken. Wel kan je verschil merken in bepaalde spiergroepen. Zit of lig je veel dan gaan je beenspieren sneller achteruit. Dit blijkt uit onderzoek van het National Library of Medicine, die gespecialiseerd zijn in onderzoeken over sport en wetenschap.  

Conditie  

Ben je gek op hardlopen of een andere cardiotraining? Helaas maar waar, rust heeft een grotere impact op de cardio-lover. Uit onderzoek van het National Library of Medicine bleek dat je na vier weken al een daling hebt van 20% in je V02max. Je vraagt je nu vast af, wat is dat? Het klinkt iets ingewikkelder dan het is, het is namelijk je maximale zuurstofopname die je als persoon kan transporteren. Dit klinkt heftig maar niet getreurd. Je conditie bouw je weer sneller op dan het opbouwen van je spieren. 

Sharing is caring