Zijn tatoeages slecht voor je huid? 

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen tatoeages. Het moet voor altijd blijven zitten, daarom prikt de tattoo-naald diep, tot in de middelste huidlaag. Maar is dit wel zo goed voor onze huid en hoe schadelijk is tattoeage-inkt? 

Hoe schadelijk is het 

De meest voorkomende problemen bij tatoeages zijn huidinfecties, allergische reacties op de inkt en overgevoeligheid van de huid voor de zon. Dit zijn problemen waar je iets aan kunt doen. Ook is er aangenomen dat bij het zetten van tatoeages ongeveer een derde van de inkt niet in de huid blijft, maar wordt opgenomen door je lichaam. 

In de lymfeknopen van mensen met tatoeages kan de inkt worden teruggevonden, en sommige soorten inkt bevatten kankerverwekkende stoffen. Toch is er nog nooit een geval van kanker beschreven dat rechtstreeks kon worden toegeschreven aan tatoeages, terwijl in veel landen bijna de helft van de bevolking een tatoeage heeft. Als het echt heel schadelijk was, hadden we meer ellende gezien.  

Spelen er andere factoren mee? 

Of het hebben van een tatoeage gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, hangt van heel veel verschillende factoren af. Zo spelen de grootte van de tatoeage, de concentratie van de schadelijke stof en de tijd dat je lichaam eraan blootgesteld is een rol bij de ontwikkeling van kanker. 

Het is ook belangrijk dat je een goede tattoo-shop uitzoekt. Dan weet je zeker dat ze hygiënisch werken en er dus geen rare dingen in je huid kunnen ontstaan. Je loopt het meeste risico bij illegale tattoo-shops. 

Sharing is caring