Mixed feelings 

Het hebben van emoties is ontzettend normaal. De ene keer heb je positieve emoties en de andere keer zijn ze wat negatiever. Je zal denken dat er maar twee vormen van emoties zijn, de positieve en negatieve gevoelens, maar je hebt vast wel eens gemengde gevoelens gehad? Ben je benieuwd waar die gemixte gevoelens vandaan komen, wij hebben het voor je uitgezocht.  

Gemixte gevoelens 

Wanneer je gemixte gevoelens hebt kan dat heftig zijn, maar ook intens of verwarrend. Bij gemixte gevoelens heb je een tegenstelling in je gevoel. Zo kan het van liefde naar haat gaan of van verdriet naar opgelucht. 

Het beeld 

Zoals het gezien wordt is dat negatieve en positieve gevoelens niet samen kunnen gaan. Het lijkt erop dat die gevoelens elkaar wederzijds afremmen. Dit betekent dat je op een leuke dag geen slecht nieuws kan krijgen, omdat dan je dag weer volledig verpest is. 

Gemixte gevoelens komen voor wanneer de negatieve emoties groter en sterker zijn en die zich gaan mengen in je positieve emoties die je al had. Bijvoorbeeld als je een ontzettend leuke dag hebt en je ineens een slecht cijfer krijgt kan dat je humeur volledig laten omslaan voor de rest van de dag. Dit komt omdat je een negatieve emotie krijgt van het slechte cijfer en die is sterker dan de positieve emoties van die dag.  

Hoe deal je ermee? 

Soms kunnen gemixte gevoelens erg tegenstrijdig werken. Maar zo hoeft het niet altijd te zijn. Je hebt het misschien ook niet altijd door maar die gemixte gevoelens komen voor in  ons dagelijkse leven. Je kan geneigd zijn om die gemixte gevoelens te ontwijken, maar het is goed als je ze accepteert. Het kan namelijk ook voor positieve gevolgen zorgen. Zo kan het zorgen voor creativiteit en veerkracht.  

Maar hoe ga je om met deze gemixte gevoelens? Het is erg belangrijk om te zorgen dat je kalm wordt. Wanneer je dingen doet die je kalm maken dan krijg je meer controle over emoties. Hierdoor zullen je emoties je niet beheersen.  

Het accepteren van gemixte gevoelens is uiteindelijk het belangrijkst. Het hebben van emoties hoort bij je dagelijkse leven. Iedereen heeft goede en slechte emoties en dat is niet erg. Het gaat erom dat je ermee om kan gaan, zodat het je niet gaan tegenstaan. Denk er dus aan dat het een keuze is om mee te gaan in het slechte gevoel! 

Sharing is caring