Kan je beter werken met muziek op tijdens het werken 

Op kantoor krijg je vaak de discussie, de één wil de radio wel aan tijdens het werk, terwijl de ander juist in volle stilte wilt werken. Nu veel mensen thuis werken kan iedereen het op zijn eigen manier doen. Maar kun je je beter concentreren als je naar muziek luistert? 

Helpt bij stress 

Dat muziek van invloed is op je gezondheid is al langer duidelijk. Het helpt bijvoorbeeld bij stress, een dipje of slaapproblemen. Ook is er bewezen dat een patiënten die rond hun operatie muziek luisteren, minder angst en stress ervaren.  

Beter concentreren 

Muziek kan zeker helpen bij een betere concentratie. Het maakt niet uit welke genre, het moet alleen voor jou geen onbekende muziek zijn en het moet opgaan in de achtergrond. Elke genre kan dus je concentratie vergroten, of het nou hiphop, hardrock of klassieke muziek is. Muzikale ritmes hebben een positief effect op delen van de hersenen die niet met horen te maken hebben. 

Focussen 

Dit is in het kort wat er in je brein gebeurt bij zo’n prikkel van muziek. De klanken van de muziek gaan via je oren naar de hersenstam. In de hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt die zorgen voor opwinding, het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes worden in de hersenschors aangezet waardoor je je beter kunt focussen.  

Jij weet wat het beste is 

Muziek zou dus kunnen helpen bij een betere concentratie, maar natuurlijk ben jij degene die echt weet wat je fijn vindt. Misschien werk jij wel het beste in een rustige en stille omgeving. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor werk je doet. Als je een presentatie of tekst aan het schrijven bent, is het natuurlijk wat minder handig om muziek op te zetten die je kan meezingen.  

Concentratieproblemen 

Als je last hebt van je aandacht erbij houden, dan kan je beter even een pauze houden. Hierdoor kan je je brein weer activeren. Ga even sporten of maak een wandeling. Ook kan het helpen om een nummer op te zetten waar je vrolijk en blij van wordt en keihard mee te zingen en te dansen. Daarna ben je weer opgeladen en kun je er weer frisser tegenaan.  

Sharing is caring