Kan je van weinig slaap dikker worden? 

Weinig slaap kan veel volgen hebben voor je mentale gezondheid. Je bent moe en hebt weinig energie om te bewegen en actief te zijn. Maar heeft het ook gevolgen voor ons gewicht? 

Vreetbuien 

Van weinig slaap kan je inderdaad dikker worden. Een slechte nachtrust heeft niet alleen gevolgen voor je hersenen, maar ook voor je lichaam. Na twee nachten met weinig slaap, kan je last hebben van een vreetkick. Je hebt een verhoogt bloedsuikerspiegel na slaaptekort en dit kan weer terug bij het oude zijn na een nacht slapen.  

Hormonen 

Er zijn veel aanwijzingen dat mensen die slecht slapen meer kans hebben op overgewicht, obesitas en diabetes. Als je te weinig slaapt, kan je hongerhormoon veranderen. Hierdoor kan je eerder trek hebben en je minder snel vol voelen. 

Zoetigheid 

Ook hebben mensen die weinig slapen, vaak trek in zoetigheid. Ook produceert je meer van het stresshormoon als je wakker bent op de momenten dat je hoort te slapen, en dat kan de volgende dag je bloedsuikerspiegel beïnvloeden.  

Extra calorieën 

Het schijnt dat mensen die slaaptekort hebben, per dag soms wel 900 calorieën extra innemen. Niet alleen je bloedsuikerspiegel schiet omhoog, maar ook het maken van je hongerhormonen maken overuren wanneer je moe bent. Je bent dus sneller geneigd naar ongezonde dingen als chips en chocolade met slaaptekort.  

Van te weinig slapen word je dikker en krijg je meer lichaamsvet rond de buik en nek. Hieraan kan je dus ook slaap te kort eventueel aan herkennen naast gapen.  

Sharing is caring