Internationale Dag van de Moedertaal  

Het is vandaag 21 februari en dat betekent dat het vandaag de internationale Dag van de Moedertaal is. Maar waarom en wanneer is deze dag in het leven geroepen en vieren we het ook in Nederland? We leggen het je uit in dit artikel. 

Waar komt de Dag van de Moedertaal vandaan?  

De reden dat deze dag in het leven is geroepen heeft te maken met rellen uit 1952 in Pakistan. Tijdens deze rellen zijn er 2 studenten omgekomen. De reden van de demonstratie was om de Bengaalse taal erkend te krijgen als officiële taal van Pakistan. De internationale dag van de moedertaal is pas voor het eerst gevierd in 2000.  

Waarom is de Dag van de Moedertaal zo belangrijk?  

Het doel van de Dag van de Moedertaal is om er zo voor te zorgen dat we de moedertaal ter ere houden. Maar daarnaast moet deze dag ook zorgen voor meer begrip tussen groepen die een andere taal spreken. Op deze dag wordt de meertaligheid en de taalkundige en culturele diversiteit gevierd. 

Wat doen we om deze dag in Nederland te vieren?  

Omdat deze dag niet alleen gaat om de moedertaal maar ook om de diversiteit en meertaligheid, staan we in Nederland ook even stil bij de dialecten die we hier in Nederland hebben. Taal is natuurlijk overal belangrijk en je hebt het nodig om te communiceren, dit is niet anders in Nederland. Mocht je deze dag niet kennen, is het een goed moment om er misschien vanaf nu eens over na te denken. Dit kan in de breedste zin, misschien wil je starten met het leren van een nieuwe taal. Of sta even stil bij het feit dat jij een taal of talen hebt kunnen leren en goed kan spreken. Dit is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Sharing is caring