Traanogen, dit zijn de oorzaken en wat doe je eraan  

Een stevige wind en je ogen beginnen meteen te tranen. De tranen rollen dan ook al snel over je wangen tijdens het fietsen of een stevige wandeling. Maar hoe komt het dat deze tranen zich de vrije loop laten? 

De oorzaak 

Gure wind 

Het hebben van traanogen kan meerdere oorzaken hebben. Je maakt het vast weleens mee, het waait buiten flink en je zit op de fiets, de tranen rollen dan al snel over je wangen. In deze situatie raken je ogen geïrriteerd. Ze willen zo snel mogelijk van dit nare gevoel af en dat is waarom ze gaan tranen. Het vocht spoelt het oog schoon. Maar dit is niet de enige reden. 

Vuil 

Het kan zijn dat er vuil, een wimpertje of stof zich in het oog bevindt. Ook dan gaan je ogen tranen. Het is even vervelend maar het vuil is er dan zo uit. Ook een allergisch reactie, verkoudheid of vernauwing van de traanwegen kunnen ervoor zorgen dat de tranen over je wangen biggelen.  

Hangende oogleden 

In het bovenste en onderste ooglid zitten twee kleine ‘gaatjes’. Dit zijn de traanpunten, vanaf deze punten wordt het traanvocht afgevoerd tijdens het knipperen. Kan je niet goed knipperen door bijvoorbeeld hangende oogleden, dan kan het traanvocht niet goed worden afgevoerd en komen de traanogen opgang. 

Verkoudheid  

Ook een vernauwing of verstopping kan zorgen voor traanogen. Je kan hier last van krijgen als je verkouden bent. Je slijmvliezen zwellen op, de traanwegen kunnen hierdoor verstopt raken. Deze verstoppingen verdwijnen meteen als de verkoudheid minder is geworden.  

Wat doe je eraan 


Traanogen, je wilt er zo snel mogelijk vanaf. Met deze tips moet dat vast lukken. 

  1. Je las het eerder al maar traanogen worden vaak veroorzaakt door irritatie. Je kan dit oplossen door je ogen te spoelen. Zo verwijder je snel en makkelijk hetgeen wat voor irritatie zorgt. 
  1. Last van de gure wind, vervelend zeker als je make-up draagt. Hier doe je helaas weinig aan. Probeer je ogen zoveel mogelijk uit de wind te houden. Draag een zonnebril ter bescherming of doe je capuchon op. Alles om een panda-look te voorkomen. 
  1. Wrijf niet in je ogen, zo wordt het alleen maar erger. 
     
  1. Ervaar je veel last en kan je maar niet achter de oorzaak komen, ga dan langs een arts.  

Sharing is caring