Kink vs fetisj 

Op het gebied van seksualiteit vindt iedereen wat anders lekker. Hiervoor gebruiken we ook wel de woorden kink en fetisj. De een vindt het superlekker terwijl de ander het een enorme afknapper vindt. Maar wat is het verschil tussen een kink en een fetisj eigenlijk? Hieronder staat alles wat je moet weten over kinks en fetisj.  

Kink 

Als je een kink hebt, dan vind je dingen leuk die buiten de ‘standaardseks’ vallen. Denk aan bijvoorbeeld handboeien, seksspeeltjes of iemand blinddoeken. Het valt misschien buiten de norm en het woord kink wordt dus alleen gebruikt als de seksualiteit een beetje anders is dan gebruikelijk.  

Fetisj 

Een fetisj is meer gericht op iets wat een persoon enorm kan opwinden. Dit kan bijvoorbeeld zijn, seks in het openbaar, voetenfetisj of ondergoedfetisj. Vaak is een fetisj een vereiste die aanwezig moet zijn om seksuele opwinding te verkrijgen.  

Verschil 

Een fetisj is meer een vast patroon van opwinding en deze zijn meestal vrij specifiek. Een kink is hoeft niet per se specifiek te zijn zoals bij een fetisj. Een kink is typisch een ervaring die wordt gebruikt om een seksueel moment te versterken.   

Kan je een kink en een fetisj hebben? 

Ja dit kan zeker. Mensen hebben vaak meer dan één kink of één fetisj. Houd iemand bijvoorbeeld van leeftijdsverschil, dan kan er een rollenspel bij komen. De een gaat dan bijvoorbeeld verkleed als een professor en de ander als student in een uniforms pakje. Zo combineer je een kink en fetisj.  

Is een kink of fetisj hebben oké? 

Als je bepaalde seksuele interesses hebt die de meeste mensen een beetje anders zouden vinden, is dat natuurlijk geen probleem. Iedereen vindt wat anders lekker. Het belangrijkste is hoe de persoon met zijn kinks of fetisj omgaat. Als je er met een gezond, veilig, instemming, eerlijkheid en wederkerigheid mee omgaat dan is het seksuele gedrag gezond. Zelfs als het zeldzaam of ‘extreem’ is.  

Sharing is caring